Az APT28 hackercsoport Európát, Amerikát és Ázsiát veszi célba adathalász kampányokkal

Az APT28 néven ismert, Oroszországhoz kapcsolódó kiberbűnözői csoport több olyan folyamatban lévő phishing kampányhoz köthető, amelyek kormányzati és egyéb szervek nevében különböző „csalidokumentumokat” alkalmaznak Európában, Ázsiában, illetve Észak- és Dél-Amerikában is.

Az IBM X-Force közleménye szerint a dokumentumok különböző belső és nyilvánosan elérhető iratok, illetve a csoport által generált egyedi dokumentumokat is tartalmazhatnak. A témájuk változó, szerepelnek köztük pénzügyekkel, kritikus infrastruktúrákkal, kiberbiztonsággal, egészségüggyel, illetve ipari szférával is foglalkozó iratok is.

Ezek közzététele több mint három hónappal azután történt meg, hogy a csoport az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatos „csalikat” használt a HeadLace nevű backdoor kihasználásának érdekében.

Az APT 28 ukrán és lengyel kormányzati szerveket is megcélzott, olyan adathalász üzenetekkel, amelyek célja információlopó kártevők telepítése volt (pl.: MASEPIE, OCEANMAP, STEELHOOK). Más kampányok során a Microsoft Outlook biztonsági hibáit (CVE-2023-23397) használták ki az NTLM hashek megszerzésére, melyek segítségével relay támadásokat kivitelezhetett a csoport.

Az IBM X-Force által megfigyelt legújabb támadásokban, melyek 2023. november vége és 2024. február vége között zajlottak, a támadók a Microsoft Windowsban található URI protokollkezelőt használták ki.

A felhasználókat megpróbálták különböző módokon átverni, és elérni, hogy egy malwaret töltsenek le eszközükre. A kártevők a csoport által üzemeltetett WebDAV kiszolgálókról kerültek letöltésre. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a WebDAV és MASEPIE C2 kiszolgálók azokon a kompromittált Ubiquiti routereken működhettek, amelyekből álló botnetet az amerikai kormányzatnak a múlt hónapban sikerült megszüntetnie.

„A csoport újabban az ITG05 nevű tárhelyszolgáltató erőforrásait használja fel a különböző payload műveletekhez” – mondta Joe Fasulo, Claire Zaboeva és Golo Mühr biztonsági kutatók.

(thehackernews.com)