A terroristákra vadásznak a World of Warcraftban

Az FBI egy nyomozás kapcsán házkutatást tartott két, a Michigan Egyetemre járó diák lakásán, mivel felmerült, hogy a két tanuló a népszerű online szerepjáték a World of Warcraft játék virtuális valutájával kereskedik, jogosulatlan előnyökhöz juttatva ezzel magukat vagy másokat.

A Szövetségi Bíróság adatai szerint az FBI ügynökök lehetséges gold farmerek után nyomoztak. (Olyan felhasználók, akik a játékot csak haszonszerzési céllal használják és a virtuális világban megszerzett valutát készpénzért árulják.) A nyomozások szerint legalább egy személy érintett volt egy hamis bankszámla létrehozásában, amin keresztül a virtuális valuta vagy arany, ahogy a játékban használják, eladásokat intézték. Az ügynökök olyan online tranzakció nyomait keresték, amik a World of Warcrafthoz, a kínai gold farmer weboldalakhoz, az eBayhez, a PayPalhoz vagy a United Services Automobile Association-höz köthetőek.

Egyes kutatások szerint az ilyen virtuális világok sem mentesek a terrorista fenyegetéstől. Egy kanadai botnet elemzésben (112. oldal) a készítők kitérnek arra, hogy egy ilyen virtuális világ jó környezet a toborzáshoz, oktatáshoz, radikalizálódáshoz vagy akár a pénzmosáshoz és a titkos kommunikációhoz.

http://blogs.computerworld.com/18131/intelligence_agencies_hunting_for_terrorists_in_world_of_warcraft