Dr. Suba Ferenc az ENISA alelnöke lett

Suba Ferencet – a Puskás Tivadar Közalapítvány által működtetett Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (CERT-Hungary) nemzetközi képviselőjét – választotta kedden alelnökének az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA). Ez az uniós ügynökség IT-biztonsági problémákkal foglalkozik, hogy elkerüljék az Észtországban több napos fennakadást okozó rendszerleálláshoz hasonló eseteket az EU-s kormányzati rendszerekben. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár a mai kapcsolódó sajtóeseményre több más bejelentéssel is érkezett.

Sajtótájékoztatón mutatta be március 23-án, Budapesten Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár, a magyar soros EU-elnökség alatt a Távközlési Tanács elnöki tisztét is betöltő fideszes politikus az ENISA tegnap megválasztott alelnökét, dr. Suba Ferencet, aki egyébként korábban már töltött be hasonló tisztséget az ENISA-ban.

A média meglehetősen csekély érdeklődése mellett megtartott minisztériumi sajtóeseményen Nyitrai Zsolt több más fontos bejelentést is tett. E szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban megkezdik egy hálózatbiztonsági törvény előkészítését, ami Nyitrai reményei szerint bírja majd az ellenzék támogatását éppúgy, mint az a nemzeti adatvagyon esetében történt.

Nyitrai arról is szólt, hogy várhatóan április 14. és 15. között Balatonfüreden uniós távközlési miniszterek és Neelie Kroes részvételével nemzetközi konferencián vitatják meg az aktuális, kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos kérdéseket.

Nyitrai beszámolt arról is, hogy a soros EU elnökség alatt Magyarország szeretné az ENISA működésével kapcsolatos bizonytalanságokat megszüntetni, és az ügynökség 2012-ben lejáró mandátumát meghosszabbíttatni. Nyitrai Zsolt azt mondta, hogy az uniós távközlési miniszterek várhatóan május 27-ei tanácsülésükön 18 hónappal hosszabbítják meg az ENISA mandátumát. A Computerworld kérdésére, hogy miért csak ilyen rövid időre vonatkozik a mandátumhosszabbítás, Nyitrai Zsolt és Suba Ferenc azt mondta, hogy a másfél év időtartamú hosszabbítással párhuzamosan folyik az ügynökség hosszú távú jövőjével kapcsolatos egyeztetés is, de ez ügyben sok EU-s érdeket kell összeegyeztetni és a szükséges kompromisszumokat megkötni. A kompromisszumok megkötése időigényes, de addig is, amíg ez megszületik, meg kell oldani az ENISA helyzetét legalább erre a 18 hónapra – hangoztatták.

Az ENISA egyébként 2004-ben jött létre, eredetileg 5 éves mandátummal, amit 2009-ben további 3 évvel hosszabbítottak meg 2012-ig. Az ügynökség a hálózatbiztonsággal, kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatban fogalmaz meg fontos javaslatokat, készít stratégiai jelentőségű dokumentumokat. Nyitrai Zsolt az ügynökség jelentőségével kapcsolatban példaként említette azt a 2007-ben történt esetet, amikor napokra megbénult az élet Észtországban, amikor egy túlterheléses támadás következtében leálltak az észt számítógépes rendszerek. Nyitrai szerint az ENISA feladata többek között, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében a fejlettebb EU tagállamok tudástranszfert biztosítsanak a többi uniós tagállam számára. Suba Ferenc elmondta, alelnökké történt megválasztása azért különösen fontos Magyarország számára, mert így hazánk érdekeit a lehető legmagasabb szinten tudjuk képviselni.

Az ENISA-nál jelenleg 67 fő dolgozik, költségvetését az Európai Unió biztosítja. Az ENISA székhelye Krétán található.

(Computerworld)


Legfrissebb sérülékenységek
cve-2023-36439 – Microsoft Exchange szerver sérülékenysége
CVE-2023-23368 – QNAP QTS sérülékenysége
CVE-2023-22518 – Confluence Data Center és Server sérülékenysége
CVE-2023-20273 – Cisco IOS XE Web UI jogosultság kiterjesztés sérülékenysége
CVE-2023-20198 – Cisco IOS XE Web UI sérülékenysége
CVE-2023-4966 – NetScaler ADC és NetScaler Gateway sérülékenysége
CVE-2023-20101 – Cisco Emergency Responder 12.5(1)SU4 sérülékenysége
CVE-2023-22515 – Atlassian Confluence Data Center és Server sérülékenysége
CVE-2023-42793 – JetBrains TeamCity sérülékenysége
CVE-2023-41179 – Trend Micro Apex One és Worry-Free Business Security sebezhetősége
Tovább a sérülékenységekhez »