Triada trójai

CH azonosító

CH-13097

Angol cím

Kaspersky Lab Discovers Triada: a Mobile Trojan Invading Android’s Brains

Felfedezés dátuma

2016.03.08.

Súlyosság

Közepes

Érintett rendszerek

Android

Érintett verziók

Android OS 4.4.4. és korábbi verziók

Összefoglaló

A Triada nevű új trójai androidos eszközöket céloz meg és bonyolultság tekintetében felveszi a versenyt a Windows alapú vírusokkal. Lopakodó, moduláris, kitartó és hihetetlen szakértői tudással lett megírva. Az Android OS 4.4.4.-et és a korábbi verziókat futtató eszközök vannak a legnagyobb veszélyben állapították meg a Kaspersky Lab szakemberei.

Leírás

Ez a fajta malware olyan alkalmazásokkal terjed, amelyeket a felhasználók megbízhatatlan forrásból töltenek le. Ezek az alkalmazások néha megtalálhatók a hivatalos Google Play áruházban is úgy, hogy játéknak vagy szórakoztató alkalmazásnak álcázzák őket. A már meglévő népszerű alkalmazások frissítésekor is települhetnek, esetenként pedig előre telepítették őket az új mobileszközökre. Az Android OS 4.4.4, s a korábbi verziók érintettek.

Ennek a malware-nek nagyon fejlettek a lopakodó képességei. Miután megfertőzte a felhasználó készülékét, a Triada majdnem az összes munkafolyamatba implementálja magát és megmarad a rövid távú memóriában. Ezért vírusellenes megoldásokkal szinte lehetetlen észlelni és törölni. A Triada észrevétlenül működik, ami azt jelenti, hogy minden kártékony tevékenysége mind a felhasználó, mind más alkalmazások előtt láthatatlan marad. A Triada trójai bonyolult funkcionalitása azt bizonyítja, hogy a mobil platformot nagyon jól ismerő, komoly szaktudással rendelkező kiberbűnözők állnak a malware mögött. A Triada képes módosítani a más alkalmazások által kiküldött sms-eket. Ez jelenleg a malware egyik legfontosabb funkciója. Amikor a felhasználó alkalmazásokon belülről fizet androidos játékokért sms-sel, a kiberbűnözők valószínűleg módosítják a kimenő sms-eket, így a játékfejlesztők helyett ők kapják meg a pénzt. 

Megoldás

Mivel szinte lehetetlen ezen malware-ek eltávolítása a készülékekről, a felhasználóknak két lehetőségük van, hogy megváljanak tőlük örökké. Az egyik a készülék rootolása és a malware manuális törlése. A második az Android rendszer jailbreakelése az eszközön.


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-33960 – OpenProject sérülékenysége
CVE-2023-32324 – OpenPrinting CUPS sérülékenysége
CVE-2023-28066 – Dell OS Recovery Tool sérülékenysége
CVE-2023-26278 – IBM QRadar WinCollect Agent sérülékenysége
CVE-2023-26277 – IBM QRadar WinCollect Agent sérülékenysége
CVE-2023-33175 – Python ToUI modul sérülékenysége
CVE-2023-27988 – Zyxel NAS326 firmware sérülékenysége
CVE-2023-32074 – Nextcloud User OIDC (OpenID Connect) sérülékenysége
CVE-2023-0950 – LibreOffice sérülékenysége
CVE-2023-2868 – Barracuda Email Security Gateway sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »