Check Point Firewall-1 HTTP elemző sérülékenységei

CH azonosító

CH-2

Felfedezés dátuma

2004.02.05.

Súlyosság

Magas

Érintett rendszerek

Check Point
Firewall-1

Érintett verziók

Check Point Firewall-1 NG HF2, FP1 - FP3, FCS
Check Point Firewall-1 NG-AI R54 - R55

Összefoglaló

A Check Point Firewall-1 számos verziója tartalmaz egy olyan sérülékenységet, amely lehetővé teszi, hogy a távoli támadó tetszőleges kódot futtasson le adminisztrátori jogosultsággal. Így a támadó teljes ellenőrzést szerezhet a tűzfal és az azt futtató szerver fölött.

Leírás

A Check Point Firewall-1 Application Intelligence (AI) komponense egy olyan proxy alkalmazás, amely az alkalmazás réteg forgalmát vizsgálja, miután a tűzfal már átvizsgálta a hálózati réteg szintjén. A Firewall-1 korábbi verziói tartalmazzák a HTTP Security Servert, melynek hasonló a funkciója.

Az AI és a HTTP Security Server is tartalmazza a HTTP elemzőnek azt a sérülékenységét, melyet a tűzfalon keresztül küldött helytelen HTTP kérések váltanak ki. Amikor a Firewall-1 hibaüzenetet generál a helytelen kérésre válaszul, akkor
a támadó által küldött bemenet egy részével meghívja a sprintf() függvényt.

Az Internet Security Systems kutatói bizonyították, hogy ez a formátum string sérülékenység a tűzfalon parancs lefuttatására használható fel. Azt is felismerték, hogy halom túlcsordulás előidézésére is kiaknázható, így a támadó tetszőleges kódot futtathat le. A támadó mind a parancsokat, mind a kódokat adminisztrátori jogosultsággal (általában “SYSTEM” vagy “root”) futtathatja.

Megoldás

Telepítse a javítócsomagokat