Microsoft Windows DNS és WINS többszörös hamisításos sérülékenység

CH azonosító

CH-2018

Felfedezés dátuma

2009.03.09.

Súlyosság

Magas

Érintett rendszerek

Microsoft
Windows 2000
Windows Server 2003
Windows Server 2008

Érintett verziók

Microsoft Windows Server 2003 SP1 - SP2, x64 SP1 - SP2, Itanium SP1 - SP2
Microsoft Windows 2000 Server SP4
Microsoft Windows Server 2008 32-bit, x64

Összefoglaló

Sérülékenységeket jelentettek a Microsoft Windows rendszereiben, amelyet kihasználva támadók megmérgezhetik a DNS gyorsítótárat és spoofing (hamisításos) támadást folytathatnak le.

Leírás

Sérülékenységeket jelentettek a Microsoft Windows rendszereiben, amelyet kihasználva támadók megmérgezhetik a DNS gyorsítótárat és spoofing (hamisításos) támadást folytathatnak le.

  1. A Windows DNS szerverében lévő hibát a DNS válaszok nem megfelelő újrafelhasználása okozza. Ezt kihasználva speciálisan elkészített DNS lekérésekkel megmérgezhető a DNS gyorsítótár, ami így eltéríti, átirányítja a hálózati forgalmat.
  2. A Windows DNS szerverében lévő hibát a DNS válaszok nem megfelelő gyorsítótárazása okozza. Ez növeli a következő tranzakció azonosító megjósolhatóságának esélyét, ami szintén DNS mérgezéshez vezethet speciális DNS kérések küldésével.
  3. A Windows DNS szerver nem megfelelően ellenőrzi, hogy ki regisztrálhat WPAD bejegyzést dinamikus frissítés esetén, ha az ISATAP és a WPAD bejegyzések már nincsenek regisztrálva a DNS-ben. Ennek kihasználása, Man-in-the-Middle támadás lefolytatását eredményezheti, a kívánt IP címre mutató “WPAD” bejegyzés DNS adatbázisba történő regisztrálásával.
  4. A Windows WINS szerver nem megfelelően ellenőrzi, hogy ki regisztrálhat WPAD vagy ISATAP bejegyzést. Ennek kihasználása, Man-in-the-Middle támadás lefolytatását eredményezheti, a kívánt IP címre mutató “WPAD” vagy “ISATAP” bejegyzések WINS adatbázisba történő regisztrálásával.

Megoldás

Telepítse a javítócsomagokat