MySQL sérülékenységek

CH azonosító

CH-3724

Angol cím

MySQL Multiple Vulnerabilities

Felfedezés dátuma

2010.10.03.

Súlyosság

Alacsony

Érintett rendszerek

MySQL

Érintett verziók

MySQL 5.x

Összefoglaló

A MySQL olyan sérülékenységei váltak ismertté, amelyeket rosszindulatú felhasználók kihasználhatnak emelt szintű jogosultságok megszerzésére vagy szolgáltatás megtagadás (DoS – Denial of Service) okozására.

Leírás

 1. A MySQL sokszorosításban (replication) előforduló hiba a verzió specifikus megjegyzések kezelésekor kihasználható tetszőleges SQL parancsok futtatására “SUPER” jogosultságokkal  egy slave-en, amennyiben a master a slave-énél korábbi kiadású kiszolgálón fut.
  A sérülékenységet az 5.1.50. előtti verziókban jelentették.
 2. A “LEAST()” vagy “GREATEST()” függvény részére átadott argumentumok feldolgozásakor előforduló hiba kihasználható a szerver összeomlasztására.
 3. Egy hiba egy származtatott tábla létrehozásakor, amely a csoportosításhoz egy ideiglenes táblát igényel, kihasználható a szerver összeomlasztására.
 4.  Az ideiglenes táblákhoz használatos kifejezés értékek újraszámítása miatt előforduló hiba kihasználható a szerver összeomlasztására.
 5. A “GROUP_CONCAT()” parancs “WITH ROLLUP”-al történő kombinálásakor előforduló hiba kihasználható a szerver összeomlasztására.
 6.  A “GREATEST()” vagy “LEAST()” függvények kezelésében, közbenső ideiglenes tábla használatakor, előforduló hiba kihasználható összeomlás okozására numerikus és “LONGBLOB” argumentumok kevert listájának átadásával az érintett függvényeknek.
 7. A tárolt eljárásokban és előkészített parancsokban a beágyazott összekapcsolások feldolgozásakor előforduló hiba kihasználható végtelen ciklus okozására.
 8. A “PolyFromWKB()” függvény egy hibáját kihasználva speciálisan kialakított WKB adatok átadásával a szerver összeomlasztható.
 9. A “CONVERT_TZ()” függvény egy hibája, amikor időzóna argumentumként egy üres SET oszlop értéket kap, kihasználható a szerver összeomlasztására.
 10. Az InnoDB tároló motor bizonyos táblázatok megnyitásakor jelentkező hibáját kihasználva verem túlcsordulás okozható.

Az 1. kivételével a sérülékenységeket az 5.1.51. előtti verziókban jelentették.

Megoldás

Frissítsen a legújabb verzióra