MySQL többszörös biztonsági sebezhetőség

CH azonosító

CH-549

Felfedezés dátuma

2007.05.17.

Súlyosság

Alacsony

Érintett rendszerek

MySQL

Érintett verziók

MySQL MySQL 4.x - 5.x

Összefoglaló

Több biztonsági rést találtak a MySQL-ben, amit kihasználva rosszindulatú támadók szolgáltatás megtagadást idézhetnek elő, rosszindulatú felhasználók emelt szintű jogosultásot szerezhetnek és megkerülhetnek bizonyos biztonsági előírásokat.

Leírás

Két biztonsági rést találtak a MySQL-ben, amit kihasználva rosszindulatú felhasználók emelt szintű jogosultásot szerezhetnek.

 1. A felhasználó átnevezhet egy táblázatot DROP jogosultság nélkül.

  Ezt a biztonsági problémát a 4.1. és az 5.0. verzióban jelentették.

 2. Az SQL SECURITY INVOKER-rel meghatározott tárolt rutinok nem változtatják vissza a jogosultságukat a lefutásuk után. Ezt kihasználva a felhasználók emelt szintű jogosultságot szerezhetnek.

  Ezt a biztonsági problémát az 5.0.40. verzióban jelentették.

 3. Egy meghatározatlan hibát kihasználva a kapcsoltai protokollban a jelszó csomagok kezelésekor lefagyasztható a kiszolgáló.
 4. A mysql_update() és a mysql_test_update() függvény nem ellenőrzi megfelelően a lekérések jogosultságát. Ezt kihasználva más adadtbázisok egyes tábláihoz emelt szintű jogosultságok szerezhetők.

  Ezt a biztonsági problémát az 5.0.38. és az 5.1. verzióban jelentették.

 5. A “CREATE TABLE LIKE”parancs nem megfelelően veszi figyelemebe a forrás táblázathoz rendelt jogosultságokat és nem jól zárolja a táblázatot. Ezt kihasználva megkerülhetők bizonyos biztonsági előírások vagy lefagyasztható a rendszer.

Megoldás

Telepítse a javítócsomagokat