Nagios sérülékenységek

CH azonosító

CH-13788

Angol cím

Nagios Command Injection Flaw in RSS Feed Reader Component Lets Remote Users Execute Arbitrary Code on the Target System & Nagios 'nagios.log' File Permissions Error Lets Local Users Obtain Root Privileges

Felfedezés dátuma

2016.12.16.

Súlyosság

Magas

Érintett rendszerek

Nagios
Nagios Enterprises

Érintett verziók

4.2.4 előtti verziók

Összefoglaló

A Nagios különböző verzióinak két magas kockázati besorolású sérülékenysége vált ismertté, amelyeket kihasználva a támadónak tetszőleges kód futtatására nyílhat lehetősége, vagy rendszergazdai jogokat szerezhet.

Leírás

A sérülékenységet kihasználva az “RSS feed” szervert megszemélyesítő támadó speciálisan megszerkesztett adatokat küldhet egy olyan”RSS feed reader” komponensnek, amelynek nem megfelelő az input adat ellenőrzése. Ennek eredményeként a támadó fájlokat írhat, vagy tetszőleges kódot futtathat a célrendszeren.

A másik sérülékenységet kihasználva egy helyi felhasználó, aki már rendelkezik valamilyen nagios hozzáféréssel, kiterjesztheti jogosultságait rendszergazdai szintre. A támadó ezt azzal érheti el, hogy kicseréli a log file-ra mutató linket egy másik tetszőleges file-ra mutatóra.

Megoldás

Frissítsen a legújabb verzióra