Az FBI megszerzett több mint 7000 LockBit dekódoló kulcsot

Az FBI több mint 7000 dekódoló kulcsot szerzett meg, és arra sürgeti az áldozatokat, hogy lépjenek kapcsolatba az Internet Crime Complaint Center-rel (IC3). A 2024-es Bostoni Kiberbiztonsági Konferencián az FBI kiber ügyek részlegének igazgatóhelyettese, Bryan Vorndran azt nyilatkozta, hogy a szervezet segíteni fog az áldozatoknak visszaszerezni az elveszett adataikat. Az áldozatokat arra kérték, hogy töltsék ki az IC3 űrlapját, amin keresztül az ügynökség felveheti velük a kapcsolatot. A NoMoreRansom projekt weboldalán elérhető a LockBit 3.0-s verziójának dekódolója, amit a japán rendőrség dolgozott ki az áldozatok számára.

Eddig a malwaret világszerte több mint 2400 alkalommal használták, amiből több mint 1800 eset az Egyesült Államokban történt. Ez idő alatt a támadók legalább 125 millió dollárnyi váltságdíjbefizetéssel gazdagodtak, de a hatóságok szerint ugyanúgy megtartották azon szervezetek adatait is, akik egyébként kifizették a kért összeget.

Nemzetközi összefogás indult a támadások megállítására, amelynek eredményeképpen februárban a domaineket lefoglalták, a gyanúsítottakat pedig letartóztatták. A hatóságok a LockBit élén Dimitry Yuryevich Khoroshev orosz állampolgárságú férfit azonosították, akit vád alá helyeztek és elítéltek. A többi vezető nyomra vezetési díja az amerikai kormány által meghatározott 10 millió dollár.

A lekapcsolások után nem sokkal a LockBit tagjai újra összeálltak, új weboldalt indítottak, és továbbra is aktívak.

(securityweek.com)