Az X a felhasználók bejegyzéseivel tanítja be a Grok AI-t

Az X anélkül, hogy felhívta volna rá a figyelmet, elkezdte betanítani Grok AI csevegő platformját a tagok nyilvános bejegyzéseinek felhasználásával.

A felhasználók adatai nagyon értékesek, hiszen az AI platformok folyamatosan információkat keresnek a nagy nyelvi modelljeik (LLM) betanításához. Azonban a legtöbb platform engedélykérés nélkül használja fel a felhasználók adatait, anélkül, hogy értesítést küldene nekik vagy azoknak a weboldalaknak, ahonnan átvette az adatokat. Hasonlóképpen működik a Grok AI chat felülete is. A webhely adatvédelmi beállításai között található egy új, alapértelmezetten engedélyezett beállítás, amely lehetővé teszi a platform számára az adatok felhasználását. Jelenleg ez még csak a webes verzióban érhető el, illetve a felhasználóknak lehetőségük is van ezt megváltoztatni (kikapcsolni). Az About Grok nevű oldalon is látható, hogy az X felhasználhatja a bejegyzéseket a Grok betanítására és finomhangolására.

Hogyan lehet kikapcsolni?

Két lehetőségünk van, ha nem szeretnénk megengedni az X-nek, hogy a bejegyzéseinket a Grok tanítására használja. Az első lehetőség, hogy fiókunkat priváttá tesszük, ami sokak számára jelentősen korlátozhatja az X felhasználói élményeit. A másik megoldás, ha bejelentkezünk az X weboldalára, majd rákattintunk a „More” funkcióra a képernyő alján. Itt a  „Settings and privacy” elemre kattintva, válasszuk ki a Grokot a „Data sharing and personalization” résznél, majd vegyük ki a jelet a négyzetből az „Allow your posts as well as your interactions, inputs, and results with Grok to be used for training and fine-tuning” beállításnál.

1. ábra A beállítás megváltoztatása forrás: BleepingComputer

 

(bleepingcomputer.com)