Sérülékenységvizsgálat

: +36 (1) 336 4840
: serulekenysegvizsgalat[@]nki.gov.hu

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (továbbiakban: NKI) a 271/2018. (XII. 20.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdése alapján 2015. szeptemberétől végez sérülékenységvizsgálati szolgáltatást az Ibtv. 2. § (1) bekezdése szerinti, továbbá a nemzetbiztonsági védelem alá eső állami és önkormányzati szervek elektronikus információs rendszereinek vonatkozásában.

A sérülékenységvizsgálat, vagy más néven etikus hekkelés az informatikai rendszerek gyenge pontjainak (pl. potenciális szoftverhibák, gyenge jelszavak, hibás beállítások) feltárására irányul, ezzel is átfogóbb képet adva a vizsgált rendszerek és / vagy rendszerelemek aktuális biztonsági állapotáról, ami kiinduló információként szolgálhat a kockázatok kezeléséhez, illetve az informatikai támadások elleni védekezéshez.

A rosszindulatú támadók a biztonsági rések adta lehetőségeket kihasználva akár jelentős károkat is okozhatnak, ezért a vizsgálati eredményekről készülő jelentésben az NKI minden esetben javaslatot tesz az azonosított sérülékenységek kijavítására.

A szükséges intézkedések elvégzése által nagy eséllyel megelőzhető a bizalmas és nélkülözhetetlen szervezeti adatok elvesztése, ellopása, továbbá megakadályozható az ezekhez való illegális hozzáférés.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete által végzett sérülékenységvizsgálati szolgáltatás TÉRÍTÉSMENTES.

A 271/2018. kormányrendelet alapján állami-, önkormányzati, vagy nemzetbiztonsági védelem alá eső szervezetek részére (2009/2015. (XII. 29.) Korm. határozat) sérülékenységvizsgálatot kizárólag a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet végezhet.

Vizsgálati irányultságok

– Külső vizsgálat (30 nap)
– Belső vizsgálat (90 nap)
– Webes vizsgálat (75 nap)
– Vezeték nélküli hálózat vizsgálat (30 nap)
– Pszichológiai manipuláció (90 nap)

A szolgáltatásokról részletes tájékoztatást a +36 1 336 4840-es telefonszámon, vagy a serulekenysegvizsgalat@nki.gov.hu e-mail címen kaphat.

Szükséges időintervallumok

A sérülékenységvizsgálat teljes körű elvégzéséhez legalább az alábbi naptári napon történő vizsgálat szükséges:

Külső
sérülékenységvizsgálat
Belső
sérülékenységvizsgálat
Webes
sérülékenységvizsgálat
Vezeték nélküli hálózat
sérülékenységvizsgálat
regisztrált felhasználói jogosultság nélküli vizsgálat (black-box) 30 nap 30 nap 30 nap 30 nap
regisztrált felhasználói jogosultsággal rendelkező vizsgálat (gray-box) 60 nap 60 nap
adminisztrátori jogosultsággal rendelkező vizsgálat (white-box) 90 nap 75 nap

Eljárásrend

A szervezet a https://nki.gov.hu/serulekenysegvizsgalat/adategyezteto oldalon megtalálható adategyeztető dokumentum kitöltésével és megküldésével kezdeményezheti a sérülékenységvizsgálatot.

Az adategyeztetőt a vizsgálatot megelőzően legalább 60 nappal korábban kell megküldeni.

Az NBSZ NKI munkatársa felveszi a kapcsolatot a szervezet kijelölt kapcsolattartójával.

Az NBSZ NKI munkatársa elkészíti a sérülékenységvizsgálat elvégzéséhez szükséges Sérülékenységvizsgálati Alapdokumentumot.

A vizsgálat során az NBSZ NKI munkatársainak célja, hogy a lehető legtöbb sérülékenységet azonosítsák.

A vizsgálatok keretében a OWASP metodika kockázati-pontjait ellenőrzik.

A vizsgálat során feltárt sérülékenységeket állásfoglalásban összesítik, amely tartalmazza a hibák leírását, kihasználásuknak módját a javításukra is javaslatot tesznek.

A vizsgálat során feltárt sérülékenységeket a szakértők – a szervezet jelzését követően – utóellenőrzés keretében maximum 1 alkalommal visszaellenőrzik és azok állapotáról állásfoglalást készítenek. Az utóellenőrzés 1-8 napot vehet igénybe, amelynek időpontját az NBSZ NKI a szervezettel egyezteti.

A szolgáltatás iránti igényeket – a vizsgálatot megelőzően legalább 60 nappal – a online megkeresés formában fogadjuk. A megkereséshez kérjük kitöltve csatolja az adategyeztető nyomtatványt. A dokumentum kitöltéséhez az Adobe Acrobat Reader alkalmazást javasoljuk.

A beérkezett igények kapcsán munkatársaink felveszik Önökkel a kapcsolatot, majd adategyeztetést követően elkészítésre kerül a sérülékenységvizsgálati eljárást megalapozó dokumentáció, amelynek véleményezésére 8 nap áll a rendelkezésükre. A vizsgálatra csak ennek aláírását követően és a technikai feltételek biztosítása esetén kerülhet sor.

A vizsgálat célja, hogy a rendelkezésünkre álló idő alatt a lehető legtöbb sérülékenységet feltárjuk. A lezárást követően 8 napon belül elkészítjük állásfoglalásunkat, amelyek a feltárt hiányosságok kijavítására vonatkozó javaslatainkat is tartalmazzák majd. Igény esetén akár prezentáció keretében is ismertetjük a megállapításainkat.

Megjegyzés: A szolgáltatás során alkalmazott vizsgálati módszerekről, határidőkről a 271/2018. (XII. 20.) Korm. rendelet 22-29. §-ában olvashatnak bővebben.

Az állásfoglalás megküldését követően a 2013. évi L. törvény 18. § (7) alapján az érintett szervezet teendője, hogy feltárt hiányosságokról, a sérülékenységek megszüntetésére vonatkozó intézkedési tervről az illetékes hatóságot – az intézkedési terv hivatalos úton történő megküldésével – tájékoztassa.

Gyakran Ismételt Kérdések

Ki rendelheti meg a sérülékenységvizsgálati szolgáltatást?

A szolgáltatás megrendelésére a 2013. évi L. törvény és a 271/2018. kormányrendelet alá eső szervek munkatársai jogosultak.
A sérülékenységvizsgálati dokumentáció aláírására kizárólag a szervezet adatgazdai jogkörrel felruházott vezető beosztású (egyes esetekben projektgazda) munkatársa jogosult.

Mennyi ideig tart egy sérülékenységvizsgálat elvégzése?

A szolgáltatás iránti igényeket – a vizsgálatot megelőzően legalább 60 nappal – a serulekenysegvizsgalat@nki.gov.hu e-mail címen fogadjuk.

A vizsgálatoknál célszerű a maximális vizsgálati időkerettel kalkulálni, mert a rendszer komplexitásától függ a vizsgálat hossza.

Maximális vizsgálati időkeretek:

  • külső vizsgálat: 30 nap
  • belső vizsgálat: 90 nap
  • webes vizsgálat: 75 nap
  • vezeték nélküli vizsgálat: 30 nap
  • pszichológiai manipulációs vizsgálat: 90 nap

A feltárt sérülékenységek közül melyikeket kell kijavítani az induláshoz?

A kritikus, illetve magas besorolású sérülékenységek javításához mindenképpen soron kívüli intézkedés szükséges mielőtt a rendszer éles indítása megkezdődik.

A közepes, valamint alacsony besorolású sérülékenységek javítása nélkül történő éles rendszerindítás kockázatot jelenthet, így ez az érintett szervezet döntése és felelőssége.

Mi a teendő egy sérülékenységvizsgálatot követően?

Meg kell tenni minden olyan intézkedést, amely a feltárt sérülékenységek javítására irányul!

Az érintett szervezet a 2013. évi L. törvény 18. § (7) alapján tudomásul veszi, hogy a feltárt hiányosságokról, a sérülékenységek megszüntetésére vonatkozó intézkedési tervről a vizsgálatok lezárását követően tájékoztatja az érintett Hatóságot.

Karrier-lehetőségek