Zöld NBSZ

2022.

Ünnepélyes könyvátadó az ELTE-n

Többezres nagyságrendben kerültek szakkönyvek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat régi könyvtárából az ELTE Természettudományi Karához.

A jellemzően vegyi- és nyomdaipari, valamint papírgyártás témájú, magyar és idegen nyelvű köteteket az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 9-én Bakos Éva nb. ezredes, a Szakértői Intézet vezetője adta át Dr. Kacskovics Imrének, az ELTE TTK dékánjának.

A zömében 1960. és 1980. között kiadott szakkönyveket az Intézet munkatársai már évek óta nem használták, azonban az egyetem könyvtárában különböző kutatások tudománytörténeti hátterének feltárásában nagy segítséget nyújthatnak a hallgatók, doktoranduszok, továbbá a tantestület és kutatók számára.

Az ELTE TTK könyvtára vállalta, hogy a könyveket a kutatók számára hozzáférhetővé teszi, valamint azt is, hogy a Természettudományi Karon kevésbé hasznosítható irodalmat a könyvtári hálózaton továbbadja más szakkönyvtárak részére.

Föld napja – Befektetés a bolygónkba

Itt az idő, hogy bátor cselekvéssel mindent megváltoztassunk és tegyünk az éghajlatváltozás ellen.

Itt az idő, hogy kísérletezzünk új módszerekkel és innováljunk széles körben a fenntarthatóságért.

Itt az idő, hogy minél nagyobb célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyeket méltányosan megvalósítunk.

Itt az idő, hogy rendíthetetlen elkötelezettséggel megőrizzük és megvédjük egészségünket, családjainkat, megélhetésünket… együtt, együtt kell befektetnünk a bolygónkba.

Nézd meg az erre a napra készített videót

„A mi bolygónk, a mi egészségünk”

Egészség Világnapja: április 7.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampányának célja, hogy felhívja a figyelmünket egy-egy jelentős, globális hatású egészséghez kapcsolódó kihívásra. A környezet állapota közvetve vagy közvetlenül megbetegedéseket idézhet elő, ezért az Egészség Világnapja 2022-ben azokra a sürgős intézkedésekre fókuszál, amelyek az emberek és a bolygó egészségének megtartását segítik elő.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szervezeti szinten folyamatosan törekszik a környezettudatos szemléletet beépíteni a dolgozók mindennapjaiba, erről folyamatos tájékoztatást nyújtunk. Az elmúlt év kiemelkedő eredménye, hogy a karbonsemlegesség elérése érdekében beszerzett, elektromos rásegítő hajtással is rendelkező járműflotta kibővítésével, illetve az épületenergetikai felújításokkal 2021-ben 1.070 tonnával kevesebb CO2 kibocsátás volt mérhető, ami megfelel 670 átlagos háztartás által kibocsátott CO2 mennyiségnek.

A változás azonban az egyén szintjén indul. Gondoskodj a saját egészségedről és ugyanilyen odafigyeléssel, szeretettel óvd és ápold a bolygót is, hiszen a kettő egymás tükörképe!

  • Itt a jó idő. A napi rendszeres mozgás, a friss levegőn töltött idő nemcsak a test, hanem a lélek számára is gyógyító erejű – esetünkben pedig még a környezetnek is hasznos, ha munkába járáshoz biciklit választod a gépjármű helyett.
  • A szezonális zöldségek, gyümölcsök olcsóbbak, egészségesek és az ökológiai lábnyomuk is kedvezőbb.
  • A bevásárláshoz használt vászontáska újrahasznosítható, ha ezt választod, sokkal kevésbé terheled a környezetet, mint a boltban tépett nejlonzacskóval.
  • Az összegyűjtött esővíz kiváló a kert öntözésére, ahogy a zöldségek megmosásakor felfogott víz a szobanövényekéhez.

Minden apró lépés számít. Tegyél te is az egészségesebb holnapért!

2021.

Föld napja – egy nap a holnapért

Fél évszázada kezdődött a küzdelem, amikor 20 millió ember vonult utcára világszerte, és emelte fel szavát a környezetvédelemért.

Az emberiség túlfogyaszt, túlterjeszkedik és agyonnyomja a vadvilágot, tönkreteszi környezetét; a természeti értékek kizsákmányolása már nem fenntartható.

Ez a nap Földünk eltartóképességeinek határaira, védelmére hívja fel a figyelmet. Sok a teendő, sok lehetőség közül választhatsz.

A lényeg, hogy ne várj másokra, hanem cselekedj! Ne csak ma, hanem nap mint nap!

Mert „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

Az NBSZ a jeles nap alkalmából különleges podcast adással, valamint egy nyereményjátékkal is készült.

Bővebb információk az NBSZ NKI Facebook oldalán találhatók, amit itt érhető el: https://www.facebook.com/nki.gov.hu/

A Kibertámadás! podcast vonatkozó adása pedig itt található:
https://kibertamadas.simplecast.com/episodes/kornyezetvedelem-amivel-mindenki-jol-jar-kideritjuk

 

2020.

 

Környezettudatosság és fenntarthatóság. Két fontos fogalom, amely a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára már évek óta hosszú távú stratégiai célként jelenik meg.

Mit jelent ez?

Az NBSZ hosszú távú stratégiájának lényegi elemét képezi a környezettudatosság és a fenntarthatóság: a társadalmi és környezetvédelmi megoldásokat mindennapi gyakorlatába önkéntesen integrálva, munkatársai életminőségének, és a tágabban értelmezett környezete fejlődéséhez egyaránt hozzá kíván járulni.  Ezért az NBSZ nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint 2025-re elérni a karbonsemlegességet, vagyis szén-dioxid kibocsátását a lehető legkisebbre csökkentve, megújuló energiaforrásokat alkalmazva elősegíteni a fenntartható fejlődést.

A tavalyi év ebből a szempontból (is) kihívásokat állított az NBSZ elé: többek között a már hagyományosnak számító városi környezetrendezési akcióra – a pandémiás helyzet miatt – nem kerülhetett sor. Ennek ellenére történt előrelépés, hiszen számos kezdeményezéshez csatlakozott a szervezet, így például az európai autómentes naphoz, a „műanyagmentes július” elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, vagy például az Európai Hulladékcsökkentési Hét szemléletformáló kampányához, amelyben való részvételért az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerő oklevelet adományozott.

2021 minden bizonnyal újabb kihívásokat tartogat, azonban az NBSZ hisz abban, hogy nemcsak szereplője, hanem alakítója is lehet a környezeti történéseknek.

Mutass Te is példát: cselekedj még ma egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért, az élhetőbb környezetért!

Az NBSZ hamarosan friss “zöld hírekkel” jelentkezik!