Zöld NBSZ

2021.

Föld napja – egy nap a holnapért

Fél évszázada kezdődött a küzdelem, amikor 20 millió ember vonult utcára világszerte, és emelte fel szavát a környezetvédelemért.

Az emberiség túlfogyaszt, túlterjeszkedik és agyonnyomja a vadvilágot, tönkreteszi környezetét; a természeti értékek kizsákmányolása már nem fenntartható.

Ez a nap Földünk eltartóképességeinek határaira, védelmére hívja fel a figyelmet. Sok a teendő, sok lehetőség közül választhatsz.

A lényeg, hogy ne várj másokra, hanem cselekedj! Ne csak ma, hanem nap mint nap!

Mert „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

Az NBSZ a jeles nap alkalmából különleges podcast adással, valamint egy nyereményjátékkal is készült.

Bővebb információk az NBSZ NKI Facebook oldalán találhatók, amit itt érhető el: https://www.facebook.com/nki.gov.hu/

A Kibertámadás! podcast vonatkozó adása pedig itt található:
https://kibertamadas.simplecast.com/episodes/kornyezetvedelem-amivel-mindenki-jol-jar-kideritjuk

 

2020.

 

Környezettudatosság és fenntarthatóság. Két fontos fogalom, amely a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára már évek óta hosszú távú stratégiai célként jelenik meg.

Mit jelent ez?

Az NBSZ hosszú távú stratégiájának lényegi elemét képezi a környezettudatosság és a fenntarthatóság: a társadalmi és környezetvédelmi megoldásokat mindennapi gyakorlatába önkéntesen integrálva, munkatársai életminőségének, és a tágabban értelmezett környezete fejlődéséhez egyaránt hozzá kíván járulni.  Ezért az NBSZ nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint 2025-re elérni a karbonsemlegességet, vagyis szén-dioxid kibocsátását a lehető legkisebbre csökkentve, megújuló energiaforrásokat alkalmazva elősegíteni a fenntartható fejlődést.

A tavalyi év ebből a szempontból (is) kihívásokat állított az NBSZ elé: többek között a már hagyományosnak számító városi környezetrendezési akcióra – a pandémiás helyzet miatt – nem kerülhetett sor. Ennek ellenére történt előrelépés, hiszen számos kezdeményezéshez csatlakozott a szervezet, így például az európai autómentes naphoz, a „műanyagmentes július” elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, vagy például az Európai Hulladékcsökkentési Hét szemléletformáló kampányához, amelyben való részvételért az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerő oklevelet adományozott.

2021 minden bizonnyal újabb kihívásokat tartogat, azonban az NBSZ hisz abban, hogy nemcsak szereplője, hanem alakítója is lehet a környezeti történéseknek.

Mutass Te is példát: cselekedj még ma egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért, az élhetőbb környezetért!

Az NBSZ hamarosan friss “zöld hírekkel” jelentkezik!