Letartóztatták a Telegram alapítóját

Pavel Durovot, a Telegram alapítóját és vezérigazgatóját szombat este tartóztatták le a Párizs melletti Bourget repülőtéren. A helyi média szerint a letartóztatás egy franciaországi nyomozás miatt történt, amely a Telegram moderálásának hiányával kapcsolatos, ami a hatóságok szerint segíti bűnözést.

Durov a magángépén utazott és egy rendőrségi nyomozás részeként elfogatóparancsot adtak ki ellene Franciaországban – közölte honlapján a TF1 francia kereskedelmi televízió.

A TF1 és a BFM francia TV is úgy tudja, hogy a nyomozás középpontjában a Telegram teljes moderációjának hiánya áll. A rendőrség úgy véli, hogy ez lehetővé teszi a bűncselekmények elkövetését az üzenetküldő alkalmazáson, köztük gyermekpornográfia, pénzmosás, csalás, kábítószer-kereskedelem, szervezett bűnözés, terrorizmus elősegítése és internetes zaklatás.

A Telegram az évek során a kiberbűnözők és más fenyegető szereplők kiváltságos kommunikációs csatornájává vált. A Telegram és a francia belügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

A Telegram Messenger egy felhőalapú, platformokon átívelő azonnali üzenetküldő szolgáltatás. A 2013-ban indított alkalmazás elérhető iOS és Android rendszerekre is. Lehetővé teszi a felhasználók számára az üzenetváltást, a média megosztását és a hang- vagy videohívások lebonyolítását, olyan funkciókkal, mint a hanghívások végponttól végpontig titkosítása és az opcionális titkos beszélgetések.

A Telegram támogatja a közösségi hálózatépítést is, lehetővé teszi a nagy nyilvános csoportokat, a kommentelhető hírközlő csatornákat, és a történetek közzétételének lehetőségét.

A Nikolai és Pavel Durov által alapított Telegram központja Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségekben található, szerverei pedig világszerte el vannak osztva. A Telegramnak 2024 júliusában több mint 950 millió havi aktív felhasználója volt. Az alkalmazás 2021 januárjában volt a legtöbbet letöltött alkalmazás világszerte, és 2021 augusztusára elérte az 1 milliárd letöltést.

(securityaffairs.com)