Ransomware támadás ért ismét egy amerikai kórházat

A texasi egészségügyi szolgáltató, az UMC Health System kénytelen volt betegeket átirányítani más intézményekbe, miután egy ransomware támadás akadályozta az intézmény működését. Az UMC egy nagy egészségügyi szolgáltató, amely 30 klinikát működtet Nyugat-Texasban és Kelet-Új-Mexikóban valamint kritikus szerepet tölt be a sürgős sebészeti ellátások terén.
A múlt hétvégén az intézmény honlapján (amely a cikk írásakor még offline állapotban volt) közzétett közleményben az UMC nyilvánosságra hozta, hogy intézkedéseket tesz az informatikai hálózatát érintő leállással kapcsolatban, melynek oka a szervezet szerint ransomware támadás volt.
A közlemény óta egyetlen nagyobb ransomware csoport sem vállalta a felelősséget az UMC támadásáért, így a támadók eddig ismeretlenek.
A kórház intézkedéseket tesz a támadás hatásának csökkentése érdekében. Egyes osztályai azonban továbbra is zárva maradnak, vagy mint például a radiológia csak jelentős fennakadással tudnak szolgáltatást nyújtani.
Az informatikai rendszer leállása miatt az UMC rendelőiben nem érhetők el az orvosi beutalók, ezért azt javasolják, hogy azokat vigyék magukkal a betegek a rendelésre. A betegdokumentumok elérhetők ugyan a portálon, de az UMC szerint most nem lehet kinyomtatni őket. A telefonos és az online kommunikáció működését sem tudják garantálni, ezért azoknak, akik azonnali ellátásra szorulnak, azt javasolják, hogy keressenek fel egy klinikát.
A Ransomware támadásokat általában adatlopás kíséri és ebben az esetben több százezer bizalmas egészségügyi információ lehet érintett. Az incidens kivizsgálása még folyamatban van.

 

(bleepingcomputer.com)