Tájékoztatás un. „Wangiri” telefonhívások kapcsán

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) tájékoztatót ad ki az ún. „Wangiri” telefonhívások kapcsán.

A Wangiri egy Japánból eredő, telefonos csalási módszer. A csalást nagy mennyiségű telefonszámon végrehajtott számítógépes tárcsázással végzik.

A csalás során kezdeményezett hívásokról érkező telefonszámok nem fogadott hívásnak tűnnek a címzett telefonján. Ezzel a módszerrel próbálják meg rávenni az érintetteket, hogy visszahívják a csalókat. A telefonszámok általában emelt díjasak, vagy reklám üzenetet tartalmaznak. Újdonság, hogy ezzel a módszerrel a csalók már nem csak a mobil számtartományokat támadják, hanem immár vezetékes számtartományokra is irányult ilyen támadás. Vezetékes tartományok esetén a csalók azt használják ki, hogy sok felhasználónál már olyan okos készülékek találhatóak, amelyek képesek eltárolni és megmutatni a nem fogadott hívások adatait, amely számokat a gyanútlan előfizetők visszahívhatnak. A vezetékes számokra indított Wangiri hívások megjelenése azért is különösen veszélyes, mivel korábban ilyen támadás nem volt tapasztalható a vezetékes előfizetők irányába, így a felhasználók óvatlanabbak lehetnek. Intézetünk információi szerint az utóbbi időben az alábbi irányokból keletkezett kiugró számú Wangiri forgalom:

  • Moldova (országkód +373)
  • Kongói Demokratikus Köztársaság (országkód +243)
  • Benin (országkód +229)
  • Azerbajdzsán (országkód +994)

A támadások sikerességének csökkentése érdekében és a támadásokkal összefüggésben az NBSZ NKI az alábbi kockázatcsökkentő / megelőző intézkedéseket javasolja:

  • Ismeretlen, külföldi hívószám esetén a hívás fogadása / visszahívása előtt célszerű annak ellenőrzése egy internetes keresés vagy a telefonos tudakozó segítségével.
  • Az interneten több olyan adatbázis is elérhető, amelyek segítségével a már ismert veszélyes számok visszaellenőrizhetőek, valamint a hívó ország könnyedén beazonosítható.
  • Ha olyan országból érkezik hívás, ahol nem él ismerős vagy rokon, és nincs tervezett külföldi hívás, a legbiztonságosabb, ha nem fogadjuk azt.
  • Ha a megszokottnál mégis sokkal magasabb számla érkezik, célszerű először a szolgáltatót felkeresni, és tájékoztatást kérni az eltérés okáról.

Hivatkozások:

 

A tájékoztató letöltése pdf formátumban.


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-3079 – Google Chrome sérülékenysége
CVE-2023-34362 – Progress MOVEit Transfer sérülékenysége
CVE-2023-33960 – OpenProject sérülékenysége
CVE-2023-32324 – OpenPrinting CUPS sérülékenysége
CVE-2023-28066 – Dell OS Recovery Tool sérülékenysége
CVE-2023-26278 – IBM QRadar WinCollect Agent sérülékenysége
CVE-2023-26277 – IBM QRadar WinCollect Agent sérülékenysége
CVE-2023-2953 – OpenLDAP sérülékenysége
CVE-2023-23755 – Joomla! sérülékenysége
CVE-2023-2650 – OpenSSL sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »