A Google 2023-ban 2,28 millió alkalmazást talált kockázatosnak

A Google 2023-ban 2,28 millió, a szabályzatot sértő alkalmazás megjelenését akadályozta meg a Store-ban az új és továbbfejlesztett biztonsági funkciók, a szabályzatfrissítések, valamint a fejlett gépi tanulási és alkalmazás felülvizsgálati folyamatoknak köszönhetően.

Közel 200 ezer alkalmazást elutasítottak vagy javítottak az érzékeny adatokhoz, például a helymeghatározáshoz vagy az SMS üzenetekhez való hozzáféréssel kapcsolatos felesleges jogosultságok miatt.

A technológiai óriásvállalat azt is közölte, hogy 2023-ban 333 ezer fiókot zárt ki az alkalmazásboltból, mert rosszindulatú szoftverek terjesztésére tettek kísérletet, vagy ismételten szabályzatot sértettek.

2022-ben 1,43 millió káros alkalmazás Play Store-ba történő közzétételét hárította el és 173 ezer fiókot zárt ki.

Emellett a cég közölte, hogy megerősítette a fejlesztők belépési és felülvizsgálati folyamatait, és a Play Console fejlesztői fiókjaik létrehozásakor több személyazonossági adatot kell megadniuk és ellenőrzési folyamatot kell elvégezniük.

A Google tavaly novemberben áthelyezte a 2019 novemberében indított App Defense Alliance (ADA) szervezetet a Linux Foundation égisze alá, amelyhez a Meta és a Microsoft alapító-irányító tagként csatlakozott.

A Google folyamatos harca a rosszindulatú szereplők elleni küzdelemért egybeesik azzal a perrel, amelyet a vállalat az Egyesült Államokban indított két kínai székhelyű csaló ellen, akik a gyanú szerint nemzetközi online fogyasztói befektetési csalási rendszerben vettek részt. A felhasználókat hamis alkalmazások letöltésére vették rá a Play Store-ból illetve más forrásokból, és ellopták a pénzüket.

(thehackernews.com)