Meggondolta magát a Google, mégis lesz alkalmazásengedélyek-lista a Play Storeban

A Google múlt héten kezdte meg az alkalmazások hozzáférési engedélykéréseit megjelenítő rész kivezetését a Play Store mobil és asztali verziójából, azonban úgy tűnik, a jövőben mégis visszavezetik a funkciót.

Az Android fejlesztői csapatának Twitter bejegyzése szerint a felhasználói jelzések alapján kerül sor a lista visszaállítására, ami az Adatbiztonság (Data Safety) elnevezésű új szekció mellett, mintegy egyszerűsített összefoglalóként fog majd szolgálni az alkalmazások adatgyűjtési és adatfeldolgozási szokásaira vonatkozóan.

Az Adatbiztonsági résszel szemben ─ amely teljes mértékben az alkalmazásfejlesztők által közölt adatgyűjtési tevékenységeket jeleníti meg ─, addig a korábbi lista az alkalmazások manifest fájljaiban (metaadatokat tartalmazó speciális fájl) megadott engedélyek alapján került kiállításra.

Hasonló módszert alkalmaz az Apple is az App Store esetében, ahol az adatvédelmi címkék mellett lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kiemeljék a saját maguk által elismert adatgyűjtésre vonatkozó összefoglalókat.

Bár az önbevallás miatt megkérdőjelezhető a listák megbízhatósága, a Google elmondása szerint megfelelő intézkedéseket fognak tenni, amennyiben eltérést találnak az alkalmazások dokumentációja és valós adatgyűjtési gyakorlata között.

(thehackernews.com)