Egy teljes város lakosságának szenzitív adatait veszítette el egy japán IT-s bulizás közben

Mindannyian ismerjük a sokkoló érzést, amikor rájövünk, hogy egy személyes tárgyunkat, például a pénztárcánkat elveszítettük. Könnyen elképzelhetjük, hogy mit érezhetett az a japán informatikus, amikor ráeszmélt, hogy az előző esti bulizás közben elhagyta a penrive-ot, ami a japán Amagasaki városának teljes lakosságáról tartalmazott szenzitív adatokat ─ beleértve az érintettek születési és adózási adatait, illetve bankszámlaszámait.

A BIPROGY nevű japán IT cég dolgozója ugyanis a városházi informatikai rendszerből mintegy 465 177 lakos személyes adatait másolta át egy USB pendrive-ra, amit magával vitt az aznapra tervezett esti bulizásra, ám az utcán töltött éjszaka után döbbenten konstatálta, hogy a pendrive eltűnt.

A BIPROGY-t Amagasaki városi önkormányzata bízta meg adózási kedvezményezettek felkutatásával, az alkalmazott pedig ─ mint utóbb kiderült ─ a cég saját irodájában szerette volna feldolgozni az adatokat. A cég közleménye szerint az adathordozó titkosított volt, és később meg is került, ám ez sok lakost egyáltalán nem nyugtatott meg, és attól tartva, hogy adataikkal visszaélhettek, több, mint 30 000-en tettek panaszt a városházán az eset nyilvánosságra kerülését követő napokban.

Az eset komoly reputációs kárt okozott a BIPROGY-nek, ugyanis bár a cég szerint a munkavállaló engedély nélkül másolta át az adatokat, ezt szemmel láthatóan bármiféle fennakadás nélkül megtehette. A városi vezetés most azt vizsgálja, történhetett-e visszaélés.

A szerevezetek számára az eset tanulsága, hogy miért is fontos a munkahelyi szenzitív adatok mozgatására szánt adathordozók titkosítása, valamint a távmunkában végezhető tevékenységek szabályozása.

(vice.com)