Nem sokáig élt a brit parlament TikTok fiókja

Csupán néhány napig volt elérhető az Egyesült Királyság parlamentjének hivatalos TikTok fiókja. A kezdeményezés komoly felháborodást keltett egyes konzervatív brit parlmenti képviselők körében, akik közös nyilatkozatban kérték a fiók megszüntetését, amíg a TikTok nem „bizonyítja hitelt érdemlően”, hogy a platform nem ad hozzáférést felhasználói adatokhoz a kínai kormányzat számára.

A TikTok platform kiterjedt adatgyűjtési tevékenysége időről-időre előtérbe kerül a hírek között, legutóbb például az Internet 2.0 kutatása jutott arra a megállapításra, hogy a TikTok egyes verziójú mobilalkalmazásai sok esetben valós indok nélkül végeznek adatgyűjtő tevékenységet.

A brit parlamenti fiók kapcsán a képviselők fő aggálya az volt, hogy a kínai kormány a videóplatform anyavállalatán, a ByteDance-en keresztül hozzáférhet a felhasználók adataihoz. (A kínai törvények értelmében minden tech cég kormányzati kérésre köteles hozzáférést biztosítani a Kínán belül tárolt adatokhoz, ami a kínai székhelyű ByteDance-re is érvényes. Habár a cég korábban azt állította, hogy az amerikai felhasználók adatait nem kezeli az USA-n kívül, a New York Times által nemrég nyilvánosságra hozott belső céges dokumentum szerint egyes kínai TikTok dolgozók mégiscsak hozzáférhetnek amerikai TikTok felhasználók nem publikus adataihoz, néhány héttel ezelőtt pedig ugyanez derült ki az ausztrál felhasználókról is.)

A brit parlament szóvivője szerint a parlamenti TikTok fiók célja az lett volna, hogy a fiatalok számára releváns törvényhozási témájú tartalmakat közöljön. A képviselők ellenkezése miatt a fiók végül törlésre került, a már közzétett tartalmakkal együtt, beleértve az angol nevezetességekkel való helyes szelfizésról szóló posztot is, ami az érdeklődők számára a Twitteren még megtekinthető.

(bbc.com)