Rossz adatkezelési gyakorlata miatt kapott újabb bírságot a TikTok

Az Egyesült Királyság Adatvédelmi Hatósága (ICO) 12,7 millió GBP pénzbírságot szabott ki a TikTokra, mert nem ellenőrizte és akadályozta meg a 13 évnél fiatalabb felhasználók regisztrációját platformján.

A brit közlemény szerint 2020-ban több mint egymillió 13 évnél fiatalabb gyermek vette igénybe a TikTok szolgáltatásait és adta meg a platformon személyes adatait szülői hozzájárulás nélkül. John Edwards, az Egyesült Királyság információs biztosa hozzátette, hogy léteznek olyan törvények, amelyek a kiskorú gyermekek online védelmét hivatottak védeni, és ezekkel a TikTok-nak tisztában kell lennie, a bírság mértéke pedig azt tükrözi, milyen súlyos következményekkel járhat az ilyen jellegű mulasztás.

Mindazonáltal az ICO eredeti, 2022. szeptemberi szándéknyilatkozatában szereplő 27 millió GBP-s összeghez képest jelentős mértékben csökkent a bírság kiszabott összegének mértéke. A közlemény szerint az adatvédelmi hatóság – figyelembe véve a TikTok észrevételeit – úgy döntött, nem folytatja a különleges adatok jogellenes felhasználásával kapcsolatos ideiglenes megállapításait.

Tara Taubman-Bassirian, adatvédelmi szószóló és az EU GDPR szakértőjének kommentje szerint a bírság mértéke nem fedezi, hogy több mint 1,4 millió brit gyermek regisztrált fiókot és adta meg személyes adatait a TikTok-nak, miközben nem tudni, hogy a platform hogyan és kivel osztotta meg ezeket az adatokat. Továbbá a bírság ilyen drasztikus mértékű csökkentésével az a kérdés is felmerül, hogy a hatóságok elfogadhatónak tartják-e az adatsértéseket, amennyiben a szolgáltatók megfizetik azok árát.

(securityweek.com)