Súlyos következményei vannak a Synnovist ért ransomware támadásnak

Június 4-én a Synnovis patológiai és diagnosztikai részlegét ért zsarolóvírus támadás több londoni kórház működésében okozott komoly zavarokat. A támadást a Qilin (más néven Agenda) orosz hacker csoport indította a Synnovis ellen.

A patológiát érintő informatikai incidens egyik következménye, hogy a kórházak jelenleg lényegesen lassabban tudják megállapítani a betegek vércsoportját.

Az NHS a közleményében kifejtette, hogy az érintett kórházak nem tudják összehasonlítani a véradó és a recipiens vércsoportját, így fennáll a veszély, hogy a transzfúzió során a betegek eltérő típusú vért kapnak, melynek életveszélyes szövődményei lehetnek.

Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, és amíg a vércsoportot meghatározó rendszerek újra nem működnek, az érintett kórházak orvosai úgy döntöttek, hogy „0” negatív és „0” pozitív típusú vért adnak azoknak a betegeknek, akik nem várhatnak több órát más vércsoport meghatározási módszerek eredményeire. Ennek következménye, hogy a nullás vércsoport tartalékai kezdenek kimerülni. Így az NHS Blood and Transplant (NHSBT) egy felhívást tett közzé a „0” pozitív és „0” negatív vércsoporttal rendelkező véradók részére, hogy mielőbb foglaljanak időpontot és menjenek el véradásra.

A Synnovis az incidens óta nem adott ki friss információt, az érintett rendszerek helyreállítása jelenleg is folyamatban van, de nem tudják, hogy mikor fogják tudni újra rendeltetésüknek megfelelően használni.

(bleepingcomputer.com)