Tájékoztatás a Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó adathalász üzenetekkel kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) rendkívüli tájékoztatót ad ki a Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó kéretlen, adathalász tartalmú üzenetekkel kapcsolatban.

Az NBSZ NKI információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített, ún. adathalász levelek terjedésével kapcsolatban. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet – például tegező megszólítás – miatt (lásd: 1. ábra).

1. ábra: Stilisztikai hibákat tartalmazó adathalász üzenet

A káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületeket (lásd: 2. ábra) az arculati elemek ─ például logók, színek, tipográfiai jellemzők ─ lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

2. ábra: A Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó csaló weboldal

2. ábra: A Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó csaló weboldal

Az NBSZ NKI javaslatai az adathalász e-mailek kezelésével kapcsolatban:

  • Soha ne kattintson az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra! Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!
  • Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.
  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentum, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájl). Ezeket ne nyissa meg, és ne töltse le!
  • Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal, erről haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be Intézetünkhöz a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címen.
  • Tekintse meg az NBSZ NKI „E-mailed jött? Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” című tudatosító infografikáját az adathalászat felismeréséről, amelyet az alábbi hivatkozáson érhet el: https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/e-mailed-jott-gondolkodj-mielott-kattintasz/

 

A tájékoztató szövege letölthető pdf formátumban.


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-4863 – Google Chrome sérülékenysége
CVE-2023-40186 – FreeRDP sérülékenysége
CVE-2023-20890 – VMware Aria Operations For Networks sérülékenysége
CVE-2023-34039 – VMware Aria Operations for Networks sérülékenysége
CVE-2023-23770 – Motorola MBTS Site Controller sérülékenysége
CVE-2023-38388 – JupiterX Core Premium WordPress Plugin sérülékenysége
CVE-2023-38831 – RARLabs WinRAR sérülékenysége
CVE-2023-38035 – Ivanti Sentry sérülékenysége
CVE-2023-20212 – ClamAV sérülékenysége
CVE-2023-36847 – Juniper Networks Junos OS sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »