Az NKI a BME támogatásával kutatja a csapdarendszerek felhasználási lehetőségeit

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös kooperatív képzésének keretén belül a két intézmény kutatást végez, ami a mikro-, kis- és középvállalatok (KKV) IT biztonsági helyzetét hivatott felmérni. A kutatás elsősorban arra keresi a választ, hogy milyen, a szektor tulajdonságait alapul vevő, célzott csapdarendszer eszközzel erősíthetőek a KKV-k védelmi képességei, valamint hogy a jövőben milyen további szolgáltatásokkal érdemes felvértezni ezen rendszereket.

Mik is azok a csapdarendszerek?

A csapdarendszerek (honeypot) olyan, folyamatos felügyelet alatt álló információbiztonsági megoldások, amelyek éles rendszert vagy szolgáltatást szimulálnak, azonban megtámadásukkal valós kár nem okozható. A csapdarendszerek a támadók minden tevékenységét rögzítik, így szolgáltatva passzív védelmet a vállalat rendszereinek. Az eszköz támadás esetén értesíti a rendszergazdát, ezt követően a naplóállományok alapján a támadás minden mozzanata kielemezhetővé válik. Az ily módon előálló adatok segítségével javítani lehet a rendszer biztonságát, támadási minták és indikátorok ismerhetők fel.

A kutatás részeként készült egy kérdőív, amely elsősorban a szektoronkénti jellemző kibertámadási formák és vektorok, illetve a szervezetek fenyegetettségi és tudatossági szintjének felmérésére szolgál. Mindez nagy fontossággal bír a minél pontosabb fenyegetettségi helyzetkép kialakításához, valamint segítséget nyújt az NBSZ NKI számára a csapdarendszerek és szenzorok leghatékonyabb elhelyezéséhez. Szintén fontos szempont annak felmérése, hogy az otthoni munkavégzés mennyire van jelen a vállalkozásoknál, és milyen esetleges nehézségek adódtak a kivitelezésben, ami lehetőséget biztosít a csapdarendszerek ilyen szempontú aktualizálásához.

Amennyiben az Ön vállalata beleillik a KKV kategóriába, kérjük az alábbi hivatkozáson elérhető anonim kérdőív kitöltésével járuljon hozzá a kutatás eredményességéhez.

https://forms.gle/7c4Wuds8dyzER2gF6