Gondolkodj, mielőtt kattintasz! – Ismét itt van az Európai Kiberbiztonsági Hónap

Az Európai Unió Hálózatés Információbiztonsági Ügynöksége (ENISA) már 10 éve rendezi meg októberben az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampányát, amelynek hazai koordinátora idén is a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség idén őszre is meghirdeti az Európai Kiberbiztonsági Hónapot. Az Európai Kiberbiztonsági Hónap elnevezésű kampányt 2012 óta szervezik meg Európaszerte a tagállamok. A kampány nemzetközi koordinálását az ENISA végzi.

Az októberi nemzetközi figyelemfelhívó kampány célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése. Ennek érdekében minden év októberében a legváltozatosabb ötletekkel, módszerekkel és eseményekkel igyekeznek felhívni az állampolgárok figyelmét a kiberbiztonság fontosságára. Magyarország 2016 óta minden évben csatlakozik a kampányhoz. A kampánnyal összefüggő tervezési és koordinálási feladatokat, valamint az érintett nemzeti és EUs felekkel való kapcsolattartást és egyeztetést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet látja el.


Az idei évi kampány mottója is: “Think Before U Click”, #ThinkB4UClick, azaz Gondolkodj, mielőtt kattintasz!


A kiberfenyegetésekre való felkészülés és azok beazonosítása érdekében idén ismét két fő témakörre koncentrál a Kiberhónap: a zsarolóvírusok (ransomware) és az adathalászat (phishing).

A napjaink legkomolyabb információbiztonsági fenyegetései közé tartozó két topic fontosságát igazolja, hogy az elmúlt év során számos ilyen jellegű támadást azonosítottak a világban. Éppen ezért került a zsarolóvírusok és az adathalászat elleni hatékony védekezés az idei kampány fókuszába.


A magyarországi programokról az alábbi oldalon bővebb információt találhat:

https://kiberhonap.hu