Gondolkodj, mielőtt kattintasz!

 

Az Európai Unió Hálózat-és Információbiztonsági Ügynöksége (ENISA) immáron nyolcadik alkalommal rendezi meg az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampányát.

Az IT biztonsági és kiberbiztonsági tudatosítást előtérbe helyező és azt célként meghatározó kampány idei mottója: “Think Before U Click”, #ThinkB4UClick, az-az Gondolkodj, mielőtt kattintasz!”. A programsorozat nemzeti szintű koordinációját a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete látja el.

A kiberfenyegetésekre való felkészülés és azok beazonosítása érdekében idén ismét két fő témakörre koncentrál a Kiberhónap, különös tekintettel a digitalizálódásra, ami a COVID-19 járvány következtében felgyorsult.

Október 1-16. között az „Online visszaélések” kerülnek a fókuszba, amely téma a jelenlegi potenciális kiberfenyegetésekbe nyújt betekintést, segítve ezzel a hétköznapi emberek és vállalkozások kockázatcsökkentését. Az e témában megrendezésre kerülő tevékenységek leginkább az adathalászatra, az üzleti e-maileket érintő csalásokra és az online vásárlási átverésekre fókuszálnak. A kulcsüzenet lényege a felhasználók tudatosságának növelése az online visszaélések területén, üzleti és magán tevékenységek során egyaránt.

Október 17-31. között a „Digitális Készségek” témája kerül a középpontba, ami magába foglal minden oktatási tevékenységet, melynek célja az emberek internet biztonsággal kapcsolatos tájékoztatása. Az új, magas szinten összekapcsolt világ megköveteli az állampolgárok készségeinek tudatosítását ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a változásokkal és az online térben is biztonságban legyenek. A kulcsüzenet pedig a kiberhigiéniai készségek fontossága és a jó online gyakorlatok megalapozása.

A hazai eseménysorozat keretén belül 2020. október 15-19. között, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szervezésében kerül megrendezésre a Hungarian Cyber Security Challenge 2020 (HCSC’20) elnevezésű IT biztonsági verseny.

A magyarországi programokról és a kiberversenyről az alábbi oldalakon talál bővebb információt:
Kiberhónap 
HCSC’20