Hungarian Cyber Security Challenge 2019 – játék a kibertérben

 

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete szervezésében 2019. május 11-én rendezték meg a Hungarian Cyber Security Challenge 2019 kiberbiztonsági verseny döntőjét, amelyre 340 nevező közül a tíz legeredményesebb versenyző jutott be. A 18-28 év közötti magyar állampolgárságú résztvevők egy külön erre a versenyre kialakított online platformon oldottak meg különböző nehézségű, technikai kiberbiztonsági feladatokat.

Az NBSZ NKI egyik alaprendeltetése, hogy IT biztonsági, kibervédelmi tudatosító tevékenységet végezzen. A XXI. század felgyorsult és digitalizált világában rendkívül fontos, hogy a közvélemény is meg tudja különböztetni – informatikai rendszerek sérülékenységeinek feltárása okán – a hackerek / „hacktivizmus” által képviselt ideológiát, tetteket az etikus hackerek tevékenységétől. Az etikus hacker (white-hat hacker) olyan kiemelkedő tudással rendelkező informatikai szakember, aki képességeit és ismereteit arra használja fel, hogy – megbízás alapján (vagy állandó jelleggel) – biztonsági hibákat találjon a rendszereken (sérülékenységvizsgálat). Ezen tevékenység által nyílik lehetőség elkerülni, megelőzni a hackerek, feketekalapos (black-hat) hackerek betörési kísérleteit, akiknek egyértelmű célja a károkozás.

Mindezekkel összefüggésben a HCSC’19 kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a versenyzők szabályozott keretek között gyakorolják technikai képességeiket és megvalósuljon az elektronikus információbiztonsági szakmai orientáció, valamint a szakma népszerűsítése.

Az egész napos verseny délutáni kísérő programján „Légből kapott hírek, avagy WiFi hálózatok felderítése madártávlatból” című interaktív előadás során vezeték nélküli hálózatok sérülékenységei kerültek bemutatásra. Ezt követően Live Hacking Show keretein belül kommentátorok közvetítésével kaphattak ízelítőt az érdeklődők arról, hogy milyen események történnek egy-egy informatikai rendszer megtámadása és a támadás elleni védekezés esetén. A nap végén egy könnyűzenei koncert várta a regisztrált versenyzőket, valamint a meghívott vendégeket.

A megmérettetés az alábbi eredménnyel zárult:

  1. helyezést ért el Herczeg Zsolt (25 éves), aki az értékes, felsőkategóriás tárgynyeremények mellett részt vehet a Las Vegasban 2019. augusztus 8-11. között megrendezésre kerülő Def Con 27 nevű kiberbiztonsági konferencián.
  2. helyezést ért el Budavári Márk (25 éves), aki az értékes, felsőkategóriás tárgynyeremények mellett részt vehet a 2019. december 2-5. között Londonban megrendezésre kerülő Black Hat Europe 2019 nevű információbiztonsági konferencián.
  3. helyezést ért el Tamás Kristóf (24 éves), aki az értékes, felsőkategóriás tárgynyeremények mellett 200.000 Ft értékű vásárlási utalványt és VIP belépőt nyert a Budapesten 2019. október 25-26 között megrendezésre kerülő Hacktivity nevű konferenciára.