Közös sajtótájékoztatót tartott a NKI, az NGYSZ és az ORFK

 

2020. február 10-én a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a biztonságos internetezés fontosságára, egyben bemutatta az idei Biztonságos Internet Nap hazai programjait.

A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program keretein belül a csatlakozott országok és szervezetek több mint 150 államban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire, lehetőséget teremtsen és buzdítsa a fiatalokat olyan pozitív tartalmak létrehozására, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is tudnak használni.

A felhasználók a felgyorsult XXI. században szinte minden nap találkozhatnak új technikai vívmányokkal, új digitális eszközökkel. Ezen eszközök és az internet teljes mértékben a hétköznapok részévé váltak, beépültek a mindennapokba. Az internethasználat és az új tendenciák ugyanakkor komoly biztonsági kihívásokat is jelenthetnek, valamint fejtörést okozhatnak a szülőknek, a pedagógusoknak és a fiataloknak egyaránt. Ezért a Safer Internet Day – ezáltal a három szervezetet is – a közös felelősségre hívja fel a figyelmet: „Együtt egy jobb internetért!”.

A sajtótájékoztatón a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője elmondta, hogy Magyarországon továbbra is az adathalászat és a zsarolóvírusok terjedése jelentik a fő problémát. Kiemelten fontosnak ítélte, hogy az emberek felismerjék az ilyen támadásokat és elkerüljék ezen módszerekhez kapcsolódó adatlopásokat és financiális károkat. Az Intézet vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett kibertámadási módszerek kampányszerűen jelennek meg az online térben, így például az adózási időszak során megsokszorozódnak az ilyen offenzívák.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet weboldalán és közösségi portálain számos tájékoztató és tudatosító anyag érhető el, amelyek hozzájárulhatnak a biztonságosabb internethasználathoz.