facebook data leak

265 millió eurós bírságot kapott a Facebook

Az ír adatvédelmi hatóság 265 millió eurós bírsággal sújtotta a Meta-t, miután több, mint félmilliárd Facebook felhasználó adata szivárogott ki egy hackeroldalon.

A csoportos keresetet tárgyaló holland bíróság megállapította, hogy a Meta európai leányvállalata, a Facebook Ireland 2010 és 2020 között illetéktelenül használta fel holland állampolgárok személyes adatait. A döntés a Facebook Ireland ellen irányult, mivel a vállalatnak ez a része felügyeli a holland felhasználói adatok feldolgozását. Az ügy még nem jutott el a kártérítés követelésének a szakaszába.

Személyes adatokat dolgoztak fel, valamint adták át őket harmadik feleknek reklámcélból bármiféle jogalap, és a Facebook-felhasználók tájékoztatása nélkül – áll az amszterdami bírósági ítélet összefoglalójában.

A Meta szóvivője elmondta, hogy a vállalat „elégedett” a döntés egyes részeivel, azonban hozzátette, hogy fellebbezni fognak a követelések azon részei ellen, amelyek több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Hozzátette, hogy „tudjuk, hogy holland felhasználóink számára fontos az adatvédelem, és azt szeretnénk, ha ők rendelkezhetnének az adataik felhasználásának módjáról”.

A felperes, a Data Privacy Stichting szóvivője elmondta, hogy a csoport reméli, hogy a Facebookkal le tudnak ülni tárgyalni. Továbbá úgy gondolják, hogy ez egy nagyon erős jelzés nemcsak a Facebooknak, hanem minden olyan vállalatnak is, amely jogtalanul használja fel a felhasználók adatait.

Eddig 190 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez, de amint az ügy kártérítési szakaszba lép, a nagyjából 10 millió holland közül bárki csatlakozhat, aki az érintett időszakban használta a Facebookot.

(reuters.com)