520 millió dolláros pénzbírságot kapott az Epic Games

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) rekord összegű pénzbírságot szabott ki a Fortnite kiadójára, mert megsértették a gyermekek online adatvédelméről szóló törvényt (Children’s Online Privacy Protection Act, COPPA) és megtévesztéssel játékon belüli vásárlásokra vették rá a felhasználókat.

A büntetés értelmében a játékkiadó 275 millió dolláros pénzbírságot fizet az FTC-nek a COPPA megsértése miatt, illetve további 245 millió dollár visszafizetésére kötelezték a megtévesztett ügyfelek számára.

Az FTC vizsgálata során arra jutott, hogy az Epic Games tisztában volt azzal a ténnyel, hogy szülői hozzájárulás nélkül gyűjtött személyes adatokat – név, e-mail cím és különféle azonosítókat –a 13 évnél fiatalabb játékosairól. Továbbá a vizsgálat azt is kimutatta, hogy a játékosok számára alapértelmezetten engedélyezve volt a szöveges és hangalapú kapcsolatfelvétel, ami súlyos zaklatási lehetőségnek tette ki játék közben a gyermekeket és a tinédzsereket egyaránt. Az FTC közleményében továbbá az is kiderült, hogy bár számos panasz érkezett a gyerekek játék közbeni – akár szexuális – zaklatásáról az Epic Games nem volt hajlandó kikapcsolni az alapértelmezett beállítást, sőt még meg is nehezítették, hogy a szülők nagyobb kontrollt gyakorolhassanak az adatvédelmi beállítások felett.

A játékkiadó és az FTC közötti megállapodás részeként megtiltották a vállalatnak, hogy szülői hozzájárulás nélkül bekapcsolják a hang és szöveges kapcsolatfelvételi lehetőséget a gyerekeknél, továbbá törölniük kell a COPPA szabályaiba ütköző összes adatot. Az Epic Games abban az esetben nem kényszerül az adatok törlésére, ha azok megtartásához engedélyt szerez a szülőktől és a 13 évnél idősebb felhasználóktól.

(thehackernews.com)