A belga külügy felszólította Kínát, hogy állítsa le a kormányzati célpontok elleni kiberműveleteit

A belga kormányzat közleménye szerint három kínai fejlett fenyegetési szereplő (APT 27, 30 és 31, vagy más néven UNSC 2814, GALLIUM, és SOFTCELL) olyan kiberműveleteket indított belga állami intézmények ellen, amelyek számottevő fenyegetést jelentenek az ország „szuverenitására, demokratikusságára, biztonságára és a társadalom egészére nézve”.

A közlemény nem részletezi, hogy milyen típusú kibertámadások érték az országot, csupán azt tudni, hogy a belügyminisztérium és a fegyveres erők álltak a célpontban. A belga külügyminisztérium közleményében határozottan elítéli az Egyesült Nemzetek Szervezetének felelős állami magatartására vonatkozó normarendszerének megsértését ─ amely 2015 óta a kibertérre is vonatkozik ─, és arra szólítja fel Kínát, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gátat szabjon ezeknek a műveleteknek.

Korábban az Egyesült Királyság belső fenyegetések elhárító szolgálata, az MI5, valamint az FBI vezetője közösen arra hívták fel a figyelmet, hogy Kína a Made in China 2025 elnevezésű technológiai fejlesztési stratégiai programjának megvalósítása során egyre magasabb fokon végzi az ipari kémkedést.

(theregister.com)