A kiberbűnözők idén is (Black Friday) akcióba lendültek

A kiberbűnözők minden évben kihasználják az online akciós időszakokat, hogy csaló ajánlatokkal próbáljanak megkárosítani bennünket. A Bitdefender Antispam Lab adatai alapján nincs ez másként idén sem.

A cég jelentése szerint a csaló ajánlatok az elmúlt hetek során egyre gyakoribbá váltak, november 9-én pedig átlagosan már minden negyedik Black Friday vagy Cyber Monday témájú levél valamilyen csaló ajánlatot tartalmazott. A Bitdefender által azonosított kampányok elsősorban az amerikai, valamint ír felhasználókat célozták, hazánkat ezek a kampányok csak kismértékben érintették (3%).

A Bitdefender kiemelt néhány általuk azonosított csalási témát is:

  • Louis Vuitton táskák 86%-os kedvezménnyel;
  • Ray-Ban, Oakley, Costa Del Mar napszemüvegek 90%-os kedvezménnyel;
  • Home depot (amerikai lakberendezési multinacionális vállalat) és egyéb ajándékkártyák;
  • Walmart  kedvezménykártya;
  • hamis iPhone 13 nyereményjátékok;
  • Amazon és PayPal nyereménykuponok.

Az ilyen csalások ellen a legkönnyebben úgy védekezhetünk, hogy egészen egyszerűen nem reagálunk a kéretlen ajánlatokra, illetve kizárólag az általunk jól ismert webshopokban vásárolunk. Ezen kívül, ha egy új eladóval vagy gyártóval találkozunk, mindig alaposan nézzünk utána, hogy az mennyire tűnik megbízhatónak (a weboldalon van-e adatvédelmi nyilatkozat, általánis szerződési feltételek, stb). Az üzenetekben érkező, akciós ajánlatot tartalmazó linkekre sose kattintsunk!

(securityaffairs.co)