A négy legnagyobb kihívás, ami a tech cégekre vár 2022-ben

 

A Deloitte új jelentése négy fontos témakört azonosít, amelyek a technológiai vállalatok számára a fő kihívást jelenthetik majd idén, jelesül: a felhő-alapú és menedzselt IT szolgáltatások lehetőségeinek hatékonyabb kiaknázását, az új ellátási láncok, valamint a hibrid munkavégzés átfogó rendszerének kialakítását, illetve általában a fenntarthatóság megteremtését.

Paul Silverglate, a Deloitte alelnöke és amerikai technológiai ágazatának vezetője szerint a kollaboráció és az erőforrások megosztása minden eddiginél fontosabbá vált, ami végső soron a vállalkozások sikerének kulcsa lesz a közeljövőben. Emiatt várhatóan egyre több vállalkozás használja majd ki a hibrid és többfelhős környezet adta lehetőségeket az optimális működés fenntartásához.

Egy másik fontos terület az ellátási lánc biztosítása. Tanulva az elmúlt évek tapasztalataiból, egyértelműen látszik, hogy a cégek számára sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ellátási láncból eredő függelmek tisztázására, átláthatóságára.

Azonban Silverglate a legsürgetőbbnek mégis a hibrid munkavégzés által felvetett kérdések mielőbbi rendezését véli. A távoli munkavégzéssel a jelek szerint hosszabb távon számolni kell, azonban ennek egyes vonatkozásai nem teljesen tisztázottak ─ gondolva itt például a nemzetközi foglalkoztatás által felvetett kérdésekre, vagy arra, hogy végső soron mekkora rugalmasságot engedjen meg egy vállalat a munkavállalóval szemben.

Mindezek mellett hatalmas probléma a fenntarthatóság biztosítása. A technológiai ipar a globális szén-dioxid kibocsátás mintegy 2-3%-áért felelős, a chipgyártás és az adatközpontok hűtése pedig jelentős vízfelhasználással működik. (Összehasonlításképp: egy átlagos adatközpont napi vízfogyasztása körülbelül egy 30-50 ezres településével egyenlő mértékű.) Silverglate azonban úgy látja, a veszéllyel a tech ipar is tisztában van, és a meglévő törekvések ─ még ha sokak szerint a fejlődés nem elég gyors ütemű  ─ alapvetően bizakodásra adnak okot.

(zdnet.com)