hyundai

Adatszivárgás érte a Hyundai olasz és francia ügyfeleit

A Hyundai autógyártó cég nyilvánosságra hozta, hogy egy adatvédelmi incidens következtében a támadók sikeresen hozzáfértek az olasz és francia autótulajdonosok és tesztvezetők adataihoz.

A Twitteren közzétett jelentések szerint a kiszivárgott adatok között e-mailcímek, fizikai címek, telefonszámok, illetve a járművek alvázszámai szerepletek, azonban a Hyundai közleménye szerint a támadók pénzügyi adatokhoz és egyéb azonosítókhoz nem fértek hozzá. Egyelőre nem ismert, hogy az incidens pontosan mennyi ügyfelet érint vagy, hogy a támadók mennyi ideig fértek hozzá a hálózathoz, illetve, hogy más országok is érintettek-e a támadásban.

A cég állítása szerint szakértők bevonásával vizsgálják az incidenst, és további védelmi intézkedések bevezetéséig offline állapotba kapcsolták az érintett rendszereket és adatbázisokat. Emellett a Hyundai felhívja ügyfelei figyelmét, hogy a közeljövőben rendkívül körültekintően kezeljék az autógyártótól érkező e-maileket, SMS-eket és egyéb kapcsolatfelvételi megkereséseket, mert előfordulhat, hogy azok valójában adathalász vagy más csalási kísérletek.

Az elmúlt időszakban több kiberbiztonsági probléma is felmerült a cégnél, legutóbb 2023 februárjában kellett sürgősségi frissítést kiadniuk, mert egyes autómodellek feltörhetők voltak egy egyszerű USB kábel segítségével. 2022 decemberében a Hyudai alkalmazás hibájának köszönhetően a támadók képesek voltak távolról feloldani és elindítani egyes modelleket vagy hozzáférést szerezni az autótulajdonosok adatihoz.

(bleepingcomputer.com)