Adatvédelmi aggályok merültek fel az EU Data Acttel kapcsolatban

Az Európai Bizottság idén bejelentett adatmegosztási jogszabályának (Data Act) fő célja a vállalatok közötti és a közszférával való adatcsere előmozdítása, új adathozzáférési jogok bevezetése a hálózati termékek vonatkozásában, valamint a nemzetközi adatátvitel biztonságosabbá tétele.

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az EU adatvédelmi tisztviselője, Wojciech Wiewiórowski azonban azt tanácsolja az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának, hogy egyértelműbben korlátozzák a releváns adatok felhasználásának lehetőségeit a felhasználók magánéletének védelmének érekében, ugyanis a tervezet záradéka szerint vészhelyzet esetén a hatóságok hozzáférhetnek rendkívül érzékeny személyes adatokhoz.

Az EU adatvédelmi tisztviselők hangsúlyozták, hogy a magánélet korlátozásához ésszerű és előrelátható jogalap szükséges, ezért egyértelműen be kell határolni a „rendkívüli szükséglet” hatáskörét. Fontos továbbá, hogy a tervezett adattörvény összhangban legyen az általános adatvédelmi rendelettel (GDPR) és az E- Adatvédelmi irányelvvel is, az esetleges ellentmondások elkerülése érdekében.

(heise.de)