Az adatvédelem terén riasztóan rosszul teljesítenek a mentálhigiénés appok

A mentálhigiénés témájú applikációk összességében rosszabul teljesítenek adatvédelmi szempontból, mint a legtöbb más kategóriájú alkalmazás ─ derül ki a Mozilla új vizsgálatából. Az ima-alkalmazások szintén gyenge adatvédelemmel bírnak.

Jen Caltrider, a *privacy not included vezető szerkesztője szerint “A mentális egészségügyi és ima-alkalmazások túlnyomó többsége kivételesen hátborzongató, tekintve ahogy a felhasználók legbensőségesebb személyes gondolatait és érzéseit, mentális állapotát és biometrikus adatait nyomon követik, és ezekből anyagi haszonra tesznek szert”.

A 2017-ben a Mozilla által létrehozott, folyamatosan frissülő *privacy not included online útmutató célja, hogy a különböző okoseszközök és alkalmazások adatvédelmi irányelveit és gyakorlatát elemezve segítsék a felhasználók vásárlási döntéseit. Az adatvédelmi szempontból problémás termékeket egy sárga felkiáltójel jelzi az oldalon, ahol szabad szöveges kereső is elérhető, de az alkalmazás kategóriák között is böngészhetünk.

A kutatás során mintegy 32 fenti témájú appot vizsgáltak meg, amelyek közül kivételesen sok (29) alkalmazás kapta meg az adatvédelmi hiányosságokat jelző „privacy not included” minősítést a kutatóktól. A legrosszabbul a Better Help, a Youper0 a, Woebot, a Better Stop Suicide, a Pray.com, valamint a Talkspace alkalmazások teljesítettek.

(theverge.com)