Az antivírus mellé kriptobányász segédprogramot telepít a Norton

 

2022 januárjában komoly kritikák érték a Nortont, amiért a közkedvelt biztonsági szoftverük mellé egy kriptobányász segédprogramot csatoltak, olyan indíttatással, hogy biztonságosabb alternatívát kínáljanak az interneten elérhető, nem ellenőrzött bányászprogramokkal szemben. Ez jelenleg bárki számára elérhető, aki telepíti a Norton Antivírust.

Egyes Twitter felhasználók azzal vádolták a Nortont, hogy az minden figyelmeztetés nélkül telepít egy kriptobányászatra alkalmas programot, és automatikusan bányászni kezd a felhasználó hozzájárulása nélkül. Technikai értelemben véve az igaz, hogy a Norton 360-nal együtt feltelepül a NCrypt.exe segédprogram is, azonban csak a felhasználó hozzájárulása és alapos tájékoztatása után kezdhet el ténylegesen bányászni.

A NortonLifeLock szóvivője a The Verge-nek küldött e-mailben azt is elárulta, hogy az NCrypt.exe teljesen eltávolítható, ha ideiglenesen kikapcsolásra kerül a Norton hamisítás elleni védelmi funkciója. A Norton azt ígéri, hogy a program csak akkor használja a hardveres erőforrásokat, amikor a számítógép üresjáraton mozog, de szükség esetén manuálisan is szüneteltethető a bányászat.

A Norton Crypto bekapcsolása után a felhasználó számára létrejön egy pénztárca, és azonnal elkezdi használni a számítógép GPU-ját az Ethereum bányászatához (a rendszerkövetelményei szerint ehhez legalább 6 GB memóriával rendelkező Nvidia vagy AMD kártyára van szükség). Minden bevétel rendszeresen befizetésre kerül a létrehozott pénztárcában, és amint elér egy minimális küszöbértéket, a Coinbase nevű platformon keresztül kivehetővé válik ez a mennyiség.

A Norton Crypto egy bányászati poolt működtet, amely egyesíti mindenki számítási teljesítményét, hogy növelje a blokk bányászatának esélyét. Amikor ez megtörténik, mindenki részesedik a jutalomból, aki hozzájárult a teljesítményhez. Az első probléma, hogy a Norton ebből a jutalomból veszi ki a részét, amely jelenleg 15%. A pool üzemeltetők gyakran kérnek részesedést azért, hogy mindenkit összefognak, de ezek a díjak általában 1-2 százalékot tesznek ki, ami nyilvánvalóan jóval alacsonyabb a Norton által kínáltaknál. A második probléma az energia ára, amit felhasznál a gép a bányászat során. A harmadik probléma pedig, hogyha még erősebb bányászhardverrel és olcsóbb árammal is rendelkezik a felhasználó, előbb utóbb fiat valutára szeretné váltani a kibányászott mennyiséget, amit jelenleg csak egy Coinbase számlára történő utalással tehet meg. Ez azonban tranzakciós díjjal jár, amelyet maga az Ethereum hálózat számít fel. Mindez azt jelenti, hogy rengeteg kriptót kell kibányászni ahhoz, hogy pénzügyi értelme legyen kivenni azt a Norton pénztárcából.

(theverge.com)