Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy feltörték az orosz szövetségi adóhivatalt

Az ukrán kormány katonai hírszerző szolgálata azt állítja, hogy feltörte az orosz Szövetségi Adóügyi Szolgálatot (FNS), letörölve a hivatal adatbázisát és biztonsági másolatait.

Az ukrán védelmi hírszerzésen belül működő kiberegységek által végrehajtott művelet nyomán a katonai hírszerzők betörtek az orosz szövetségi adóügyi szolgálat központi szervereire valamint 2300 regionális szerverre Oroszországban és a megszállt ukrán területeken.

A betörés következtében az összes veszélyeztetett FTS szerver megfertőződött rosszindulatú szoftverrel, valamint feltörtek egy orosz informatikai vállalatot, amely az FNS-nek adatközponti szolgáltatásokat nyújt.

A támadás a jelentések szerint az oroszországi kiterjedt adórendszer működéséhez elengedhetetlen konfigurációs fájlok teljes törléséhez is vezetett, és mind a fő adatbázis, mind annak biztonsági másolatai megsemmisültek.

Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) szerint a kibertámadás következményei súlyosak voltak, mivel megszakadt a kommunikáció a moszkvai központi hivatal és a támadás során szintén feltört 2300 területi hivatal között.

A GUR szerint ez Oroszország egyik létfontosságú kormányzati szervének virtuális összeomlásához vezetett, az adózással kapcsolatos adatok jelentős veszteségével, valamint azzal, hogy az ezzel kapcsolatos internetes forgalom Oroszország-szerte az ukrán katonai hackerek kezébe került, amint arról a The Record elsőként beszámolt.

Annak ellenére, hogy legalább négy egymást követő napon keresztül folyamatosan próbálták helyreállítani az FNS szolgáltatásait, nem jártak sikerrel, és a GUR becslése szerint az orosz adórendszer megbénulása legalább egy hónapig fennmarad, és a teljes helyreállítás valószínűtlen.

A BleepingComputer nem tudta függetlenül megerősíteni az ukrán kormány állításait.

Ez a második alkalom, hogy Ukrajna hivatalosan is kibertámadást hajtott végre Oroszországgal szemben. A GUR azt állítja, hogy 2023 novemberében feltörte az orosz Szövetségi Légi Szállítási Ügynökséget (Roszavija), hozzáférést szerzett titkos adatokhoz, és kiszivárogtatta azokat az interneten.

(bleepingcomputer.com)

Címkék

Hackertámadás