Az ukrán hatóságok lecsaptak egy oroszbarát hacker csoportra

Az ukán biztonsági szolgálat (SSU) közleménye szerint Lviv közelében sikerült lekapcsolniuk egy oroszbarát hacker csoportot, ami főképp európai személyek feltört fiókjaival kereskedett a darkweben. Az SSU szerint a csoport körülbelül 30 millió feltört fiókkal, nagyjából 375 000 dolláros nyereségre tett szert.

A főként káros kódokkal nyert jogosulatlan hozzáférést kihasználva a hackerek begyűjtötték áldozataik személyes adatait, majd az adatokat a dark weben értékesítették, amelyekért olyan elektronikus platformokon keresztül kaptak fizetést, mint például a YuMoney, a Qiwi és a WebMoney segítségével, amelyek egyébként Ukrajnában tiltottak.

Az ukrán hatóságok szerint a felhasználói fiókokat főként oroszbarát propagandisták vásárolták meg, akik a fiókokat dezinformálásra és álhírek terjesztésére használták.

A házkutatások során az ukrán rendőrség az áldozatok személyes adatait tartalmazó merevlemezeket, pendrive-okat, mobiltelefonokat és SIM-kártyákat foglalt le.

Forrás: SSU közlemény

Jelenleg tisztázatlan, hogy pontosan hány személyt tartóztattak le, illetve, hogy a kiberbűnözők mely online szolgáltatásokat vették célba.

(securityweek.com)