DuckDuckGo

Bárki számára elérhetővé vált a DuckDuckGo e-mail szolgáltatása

A DuckDuckGo 2021 júliusában indította ─ még béta verzióban ─ útjára az „Email Protection” szolgáltatását, azonban az utóbbi időben szélesebb körben is elérhetővé vált, és új funkciókkal bővült.

A DuckDuckGo Email Protection nagy ígérete, hogy segtségével eltávolíthatók az e-mailekbe rejtett különböző reklám, illetve nyomkövető funkciók. Az egy évig tartó tesztidőszak alatt a DuckDuckGo jelentése szerint az e-mailek 85%-a tartalmazott valamilyen nyomkövetőt. A szolgáltatás a @duck[.]com e-mailcím nélkül is igénybe vehető, ezen kívül korlátlan számú eldobható privát e-mailcím is létrehozható vele, amelyekkel jelentősen csökkenthető a valódi e-mailfiókunkba érkező kéretlen levelek száma. A szolgáltatáson áthaladó e-maileket nem tárolja el a DuckDuckGo, a működéshez szükséges információk ─ mint például a továbbítási információk ─ pedig 30 napon belül törlésre kerülnek.

Az újítások részeként a DuckDuckGo bővítette a nyomkövető blokkoló funkcióját, így azok már kiterjednek a szkriptekre, képekre, egyéb médiatartalmakra és hivatkozásokra is. Erre azért volt szükség, mert a reklám és adathalász levelekben sokszor alkalmaznak például ún. linkkövetőket, hogy megfigyelhessék melyik hivatkozásokra kattintottak a felhasználók. Továbbá bevezetésre került a „Smart Encryption” rendszer is, ami automatikusan a céloldal biztonságos, HTTPS protokollt használó verziójára irányítja át a felhasználókat, ha a levélben lévő linkekre kattintanak, még akkor is, ha az e-mail küldője HTTP-t használ. Továbbá ─ az anonimitás jegyében ─ lehetőség van a duckos e-mailcímről küldeni vagy válaszolni az e-mailekre, és egy felhasználóbarát dashboard-ot is kapott a szolgáltatás.

Az Email Protection használatához telepíteni kell a böngészőbővítményt, majd a duckduckgo.com/email oldalon új fiókot kell regisztrálni. Mobilon (Android és iOS) az alkalmazás legújabb verziójának letöltésével a Beállítások menüponton belül kell kiválasztani az Email Protection opciót.

(bleepingcomputer.com)