Biden elnök potenciális orosz kibertámadásokra figyelmezteti az amerikai vállalatokat

 

A Fehér Ház 2022. március 21-ei nyilatkozatában arra szólítja fel az amerikai magánszervezeteket, hogy erősítsék meg védelmüket, hírszerzési jelentések szerint ugyanis az orosz kormányzat amerikai célpontok elleni kibertámadások  lehetőségét vizsgálja.

A nyilatkozat szerint habár a Biden adminisztráció a kezdetek óta kiemelt feladatként tekint a kiberbiztonság erősítésére, azonban ez csak a magánszektor közreműködésével lehet sikeres, mivel az amerikai kritikus rendszerek nagyrészt privát vállalatok irányítása alatt állnak.

Anne Neuberger kiberbiztonságért és új technológiákért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó korábban nyíltan elégedetlenségének adott hangot, miszerint  egyes kritikus rendszerek üzemeltetői figyelmen kívül hagyják a szövetségi kormányzat szoftversérülékenységekről küldött figyelmeztetéseit.

Neuberger szerint nem konkrét támadási tervről, hanem intenzív „előkészítő aktivitásról” van tudomásuk, azonban John Hultquist, a kiberhírszerzéssel foglalkozó Mandiant vezető elemzője szerint a veszélyt az jelenti, hogy a kibertámadások visszavágásra adhatnak módot Oroszország számára az ellene bevezetett gazdasági szanciók megtorlásához.

(securityweek.com)