Biztonsági aggályok miatt függesztett fel egy appot alkalmazásboltjából a Google

A Google ideiglenesen visszavonta a Pinduoduo nevű kínai bevásárlóalkalmazás letöltésének lehetőségét a Play Store-ban, miután az app harmadik, nem hivatalos forrásokból származó verzióiban rosszindulatú programokat fedeztek fel. A Google keddi közleménye szerint az appot nem is tervezik visszaállítani a kivizsgálások végéig.

A Pinduoduo egy főleg Kínában népszerű e-kereskedelmi alkalmazás, ami bizonyos feltételek mellett, különböző kedvezményeket kínál a felhasználóknak.

A Google olyan biztonsági aggályokra hivatkozva indokolta döntését, hogy a harmadik féltől származó alkalmazásoknak nem kell megfelelniük a hivatalos alkalmazásboltok (Play Store, App Store, stb.) biztonsági előírásainak. A Google Play Protect – jó esetben – képes megakadályozni a rosszindulatú programokkal ellátott alkalmazások feltöltését, így védve a felhasználókat a káros alkalmazásoktól, viszont a nem megbízható forrásokból származó appok esetén nincs lehetőség az ilyen jellegű ellenőrzésre. Egyelőre nem tudni, hogy az Apple-nél is felmerültek-e hasonló aggályok a Pinduoduo alkalmazás kapcsán, mindenesetre az app továbbra is letölthető az App Store-ból.

A Pinduoduo elmondása szerint a Google nem osztott meg további részleteket a döntésével kapcsolatban, csupán arról tájékoztatta a céget, hogy „az alkalmazás jelenlegi verziója nem felel meg a Google irányelveinek.” Azt is hozzátették, hogy határozottan visszautasítják azon vádakat, amelyek azt állítják, hogy alkalmazásuk rosszindulatú célokat szolgál.

A Google arra kéri felhasználóit, hogy távolítsanak el minden, nem a Play Store-ból letöltött Pinduoduo alkalmazást.

(securityweek.com)