Börtönbüntetésre ítélték a nigériai scam kampány résztvevőjét

Négy év és egy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Solomon Ekunke Okpe nigériai állampolgárt, az Egyesült Államokban végzett BEC (Business Email Compromise) csalási kampányban játszott szerepe miatt.

A 31 éves férfi több – hitelkártyacsalással, otthonról végzett munkával, csekkbeváltással és romantikus csalással összefüggő – bankokat, vállalkozásokat és magánszemélyeket célzó BEC kampányban is részt vett. Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (DoJ) szerint az elkövető terve az volt, hogy több mint egy millió dolláros veszteséget okozzon áldozatainak. Okpe mindezt adathalász e-mailek kiküldésével, online felhasználói fiókok feltörésével, mások megszemélyesítésével és lopott hitelkártyákkal igyekezett elérni.

Kiberbűnözői csapatával hol hivatalos személyeket megszemélyesítve kerestek fel bankokat és más vállalatokat, hogy utaljanak pénzösszegeket az általuk ellenőrzött számlákra, hol pedig online munkaadónak adták ki magukat, hogy érzékeny információkhoz, például a jelentkezők bankszámla-adatihoz jussanak. A romantikus csalások során magánszemélyeket vertek át annak érdekében, hogy pénzhez jussanak.

Okpe-t még Malajziában tartóztatták le, ahol két évig tartották fogva, majd 2022-ben kiadták őt és Obogo nevű társát az Egyesült Államoknak. Decemberben mindketten bűnösnek vallották magukat elektronikus, banki és postai csalás vádjában.

(securityweek.com)

A nigériai csalásról a Nigériai herceg levelet kaptam, lájf! [tudatosan] című podcast adásunkból tudhatnak meg többet.