Costa Ricán nemzeti vészhelyzetet rendeltek el Conti zsarolóvírus támadások miatt

Elnöki beiktatása napján, 2022. május 8-án rendelt el Rodrigo Chaves elnök nemzeti vészhelyzeti szükségállapotot Costa Ricán, miután több kormányzati intézményt is Conti zsarolóvírus támadás ért.

“A Costa Ricát ért, kiberbűnözők és kiberterroristák által indított támadások miatt a teljes Costa-ricai közszférára vonatkozóan nemzeti szükségállapotot rendelünk el, lehetővé téve társadalmunk számára, hogy bűncselekményként reagáljon ezekre a támadásokra – mondta az elnök, Natalia Díaz elnökségi miniszter és Carlos Alvarado tudományos, innovációs, technológiai és távközlési miniszter társaságában.

Elsőként a pénzügyminisztérium hálózatát érte támadás, az intézménytől a támadók 10 millió dolláros váltságdíjat követeltek, amelynek kifizetését a kormányzat a Swissinfo.ch információi szerint visszautasította. A Conti adatszivárogtató oldala szerint azonban további állami szervezetek is célponttá váltak, többek között a Munkaügyi és Szociális Biztonsági Minisztérium, a Szociális Fejlesztési és Családi Támogatási Alap, az Alajuela Egyetemközi Központ, a Tudományos, Innovációs, Technológiai és Távközlési Minisztérium, illetve az Országos Meteorológiai Intézet.

A BleepingComputer szerint a támadók már közzétették az ellopott 672 GB-nyi adat nagy részét (97%), amiről a portál egy felületes elemzése során megállapította, hogy az adatok vélhetően valóban kormányzati oldalakról származnak.

(bleepingcomputer.com)