Egy franciaországi kórházat ért kibertámadás

Borítókép forrás: (bleepingcomputer.com)

A cannes-i Simone Veil Kórházat a múlt héten ért kibertámadás, amely jelentősen befolyásolta működését és arra kényszerítette az ott dolgozó szakembereket, hogy visszatérjenek a papír alapú ügyintézéshez.

Ez a kórház egy kiemelt egészségügyi intézmény Franciaországban, különösen Cannes régióban.

Az incidens után az intézmény válságkezelő egység egyik első döntése a számítógépek offline állapotba helyezése volt, így csak telefonon maradtak elérhetők.

Közleményükben az olvasható, hogy a kibertámadást szakértői partnereik (ANSSI, Cert Santé, Orange CyberDefense, GHT06) segítségével elemzik. Nem tettek közzé sok részletet a támadásról, de azt mondták, hogy a vizsgálat ezen szakaszában nem azonosítottak váltságdíj igényt és adatlopást sem.

Mindent megtesznek annak érdekében, hogy minden tevékenységi területen (sürgősségi ellátás, gyógyászat, sebészet, szülészet, geriátria, gyermekgyógyászat, pszichiátria, otthoni kórházi kezelés, rehabilitáció) biztonságosan tudják folytatni a betegek ellátását, de az eljárások időigényesebbek, a vizsgálatok hosszabbak lesznek.

A kórház vezetése a közleményben azt nyilatkozta, hogy „Ez a kórház még soha nem volt ilyen típusú kibertámadás áldozata” és hozzátették, hogy az elmúlt hónapokban tartott kibergyakorlatok döntő szerepet játszottak a károk megfékezésében és az esemény következményeinek enyhítésében.

A fő cél a vizsgálati eredményeket-, és betegnyilvántartásokat tartalmazó rendszerek újraindítása, viszont ez a technikai vizsgálatoktól függően hosszabb ideig tarthat.

Az eredeti cikk megjelenésekor még egyetlen nagyobb ransomware vagy zsaroló csoport sem vállalta a felelősséget ezért a támadásáért.

(bleepingcomputer.com)