Magyar nyelvű COVID-19 témájú levéllel próbálnak pénzügyi adatokat szerezni a csalók

 

A csalók ezúttal óvintézkedésnek álcázott e-mailekkel igyekeznek rávenni az áldozatokat számlaadataik megadására. A támadók arra hivatkoznak, hogy – a személyes érintkezés csökkentése érdekében – a készpénzes fizetést banki utalással helyettesítik a jövőben, amihez elengedhetetlen a számlaadatok bekérése.

A levélhez egy “Bankszámla frissítési űrlap” elnevezésű zip fájlt is mellékelnek, ami tartalmaz egy szintén “Bankszámla frissítési űrlap.exe” kiterjesztésű fájlt, amit elindítva káros program kerül futtatásra a céleszközön. A személytelen megszólításból, a levél nyelvezetéből, valamint a helyesírási hibákból észrevehető, hogy az e-mail nem legitim forrásból származik. Javasoljuk, hogy az ilyen megkereséseket hagyják figyelmen kívül, valamint a beérkezett levelek töröljék.

A COVID-19 témájú kéretlen levelekről bővebb információkat itt olvashatnak weboldalunkon, valamint ajánljuk figyelmükbe – szintén ezzel a témával foglalkozó –  5 figyelmeztető jel, amire érdemes figyelni a COVID-19 témájú leveleknél” című heti IT biztonsági tanácsunkat.