Hackerek francia betegek adatait szivárogtatták ki egy zsarolóvírus támadás után

A Párizs környéki Corbeil-Essonnes kórházat nagyjából egy hónapja érte zsarolóvírus támadás. Az intézmény nem fizette ki az egyébként lényegesen nagy összegű ─ több millió dolláros ─ váltságdíjat, a kórház közlése szerint a hackerek most az ellopott adathalom egy részét ─ köztük betegadatokat ─ posztoltak a darkweben.

A kórházak általánosságban komoly zsarolóvírus fenyegetésnek vannak kitéve. Mindez Franciaországban különösen akut probléma, a SecurityWeek információi szerint ugyanis francia egészségügyi intézmények ellen hetente történik támadás. Emmanual Macron elnök még tavaly a pandémia idején a helyzetet úgy jellemezte, mint „krízis a krízisben”.

A Corbeil-Essonnes kórház a kibertámadás után leállította a vészhelyzeti szolgáltatásokat, és több beteget is másik ellátóközpontba irányított át. Egyes források szerint volt olyan időpillanat, amikor csupán a telefonvonalak voltak működőképesek. A kiszivárgott betegadatok között orvosi leletek, laboreredmények és személyi számok is megtalálhatóak, csupa olyan érzékeny információ, ami az érintettek ellen a kiberbűnözők felhasználhatnak a későbbi csalásaik során.

A zsarolók az ellopott adatokat általában pénzért árulják a darkwebes fórumokon, azonban most ingyenesen letölthetővé tették, feltehetőleg ezzel akartak nyomást gyakorolni a kórházra, hogy a váltságdíj mégis kifizetésre kerüljön, noha ezt a hatályos francia törvények elvileg nem teszik lehetővé.

(securityweek.com)