Hibrid háborús nyomásról adott ki közleményt az Ukrán Biztonsági Szolgálat

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (Security Service of Ukraine – SSU) február 14-ei közleménye szerint Ukrajna folyamatos hibrid háborús nyomás alatt áll ─ írja a BleepingComputer. Az SSU szerint ennek célja a pánikkeltés, álhírek terjesztése és zavarkeltés.

Az SSU arról is beszámolt, hogy több ilyen irányú kísérletet is megakadályoztak, példaként említve két bot farm lekapcsolását, amelyek mintegy 18 000 közösségi média fiókot irányítottak az SSU közleménye szerint álhíreket terjesztve, valamint  bombafenyegetéseket küldve.

Február elsején Ukrajna nemzeti hálózatbiztonsági vészhelyzeteket elhárító csoportja (CERT-UA) arról közölt információkat, hogy a Gamaredon APT (fejlett, tartós fenyegetés) csoport ukrán hivatalok ellen indított támadás. (Az APT csoportot az SSU korábban hivatalosan is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) kötötte).

A Microsoft egy február 4-ei elemzésében megerősítette, hogy a Gamaredon csoport részéről ukrán szervezetek elleni célzott adathalász támadásokat azonosított, ugyanakkor kiemelve azt is, hogy nincs arra utaló bizonyíték, hogy az egyes ukrán szervezetek ellen 2022 januárjában alkalmazott, direkt károkozási célú (wiper-típusú) malware támadások e csoporthoz kötődnének.

(bleepingcomputer.com)