Kaspersky: egyre több a mobilos trójai program

A Kaspersky negyedéves jelentése szerint a rosszindulatú programok mennyiségének általános csökkenése ellenére a trójai típusú káros kódok terjesztése kiugró értéket mutat.

Ez az aggasztó fejlemény rávilágít arra, hogy a támadók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kifinomultabb és károsabb műveletekre. A mobilbanki trójaiak észlelése körülbelül 40%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, aminek lehetséges oka, hogy egyre szélesebb körben és olcsóbban érhetők el a hacker fórumokon, így az alacsonyabb felkészültségű kiberbűnözők is könnyedén alkalmazni tudják ezeket.

Az ilyen rosszindulatú programok jellemzően a legális banki vagy kriptovaluta-kezelő alkalmazások bejelentkezési képernyőire ─ kvázi egy újabb rétegként ─ hamis bejelentkezési felületet jelenítenek meg, így ellopva az emberek fiókjának hitelesítő adatait. A Kaspersky szerint az elmúlt időszakban a csaló alkalmazások száma jelentősen megnőtt a hivatalos alkalmazásboltokon is ─ mint például a Google Play Áruház.

A sikeres támadások megelőzése érdekében a felhasználóknak javasolt naprakészen tartaniuk eszközeiket, csak a minimálisan szükséges számú alkalmazásokat telepíteni, és kizárólag a hivatalos alkalmazásboltokból! Emellett ajánlott alaposan megvizsgálni az alkalmazások által kért engedélyeket, elolvasni a felhasználói véleményeket.

(bleepingcomputer.com)